Храни, за и против здравето и красотата
от Kulinar.bg | 01 април 2013
Причина за увеличаването на андрогените, могат да са всички храни с висок гликемичен индекс

Консумацията на някои храни пряко рефлектира върху състоянието на косата и ноктите, доказа научно изследване.

 

Изтощената и накъсана коса, както и лесно чупещите се нокти говорят за повишено количество на живак в организма. Този ефект може да се получи при прекаляване с хапването на риба и по-конкретно на риба меч, скумрия и някои видове риба тон.

 

Към познатите вреди от захарта, вече може да се прибави и лошото й влияние върху едни от най-важните елементи от облика на дамите, коса и маникюр.

 

С прекомерната употреба на захар, се повишава и нивото на мъжкия хормон андроген, намаляващ космените фоликули и основен виновник за оплешивяването. Причина за увеличаването на андрогените, могат да са всички храни с висок гликемичен индекс.

 

Такива храни са например картофите, във всеки вид термична обработка, белият хляб, кроасаните, някои плодове като ананас и тиква, както и газираните напитки, поради високото съдържание на течна захар.

 

Повишаване на витамин А, също е една от възможните причини за лошото състояние на косата и ноктите, както и липсата на желязо и цинк.

 

При подобни проблеми, учените съветват да се консумират повече храни с високо съдържание на калций, който е основният съюзник в борбата с проблемния маникюр.

 

Блясъка на косата се дължи на съдържанието на вода в косъма. Пиенето на вода през целия ден хидратира не само тялото, но и косата, което запазва обема и блясъка й.

 

Освен грижата за здрави нокти и коса, пролетта е сезонът, в който трябва да се обърне внимание и на цялостното пречистване на организма.

 

Рецепти