Хлорираната вода е опасна за здравето
от Kulinar.bg | 22 януари 2013
Нови проучвания показват притеснителни резултати

Разпространената в цял свят практика на прибавяне на хлор към питейната, чешмяна вода може да се окаже опасна за човека. Поне това сочат резултатите на скорошно проучване, направено в Ню Йорк.

Според експертите, хлорът във водата довежда до различни видове алергии – към околната среда и към храната.

Екипът от колежа „Алберт Айнщайн“ в Бронкс стига до това заключение, след като наблюдава връзката между хлорираната вода и алергиите към храни сред различни групи от населението.

За да бъдат акуратни в своите изследвания, учените използват подробни данни от американското Национално здравно и хранително проучване, случило се между 2005 и 2006 година.

Те откриват, че за възрастни индивиди с високо съдържание на дихлорофенол в урината наличието на алергии е много по-вероятно, отколкото при хора с ниско съдържание на химикала.

Всъщност не само водата съдържа хлор. Той в изобилие се открива в пестицидите и хербицидите, които се използват в отглеждането на плодове и зеленчуци.

 

Според авторите на изследването, именно хлорът в храната е основният виновник за появата на алергии.

 

По данните на американските Центрове по превенция на заболяванията, има ръст от 18% на хранителни алергии в периода 1997-2007. Едно на четири деца днес има този здравословен проблем.

 

 

Ето защо е важно да следим от къде идват свежите растителни продукти на нашата трапеза, колкото и трудно да изглежда това.

 

Съществуват и специални водни филтри, които пречистват течността на живота от вредния хлор.

Рецепти