Направи си сам: Кисело мляко
от Радослава Янева | 02 юли 2013
Радослава Янева и нейното страхотно кисело мляко

"За киселото мляко, защото йогуртът е ако!" си пеех през целия ден, докато се занимавах с направата на продукти от прясно мляко.

 

Знаете, че който пие мляко, става голям и силен. И има здрави зъбки. Това е така и не се е променило от "онова" време, въпреки че разни налудничави идеи за вредата от млякото са намерили своето местенце в нета, а също и своите почитатели.

 

Киселото мляко и саламуреното сирене са традиционни за нашите земи, така че няма спор - за българчетата те са полезни.

 

Най-трудно е да си намерим мляко, защото онази хомогенизирана помия в картонените кутии е малко далеч от идеята за полезното мляко.

 

- Какви са тези жълти парцалчета в млякото, мамо?


- Това е каймак.


- За първи път виждам каймак...

 

Сигурно много други деца също не са виждали каймак и няма да видят, ако винаги пият мляко от кутия.

 

След като се свари, прясното мляко се оставя да поизстине, сипва се в бурканчета и се подквасва.

 

 Източник: http://petitfoura.blogspot.com


Оставя се във фурната на 40 С за няколко часа. В това време бактериите са свършили своето добро дело и са направили прелестно кисело мляко с гъста конситенция и 1,5 см. каймак.

 

Полученото мляко не е прекалено кисело, не е на гнусни бучици и не се разваля бързо, напук на твърденията за домашното мляко. Поне една седмица може да си мирува в хладилника, без дори да му хрумне да прокисва.

 

А гребнато с лъжичка, си седи на купчинка, а не се проточва, както става, когато загребем от някой нов и много полезен йогурт, обогатен с фибри и други неща, които помагат срещу запек.

 

Източник: http://petitfoura.blogspot.com

 

Друга част от млякото оставих за експеримент, наречен "сирене". Разбира се, не ми е хрумнало да правя саламурено сирене, което да чакам 45 дни да зрее, а прясно и безсолно, съобразено изцяло със собствения ми вкус и с доматите с босилек.

 

Млякото се затопля, но не завира, към него се добавя лъжица кисело мляко, смесена със сирищна мая.

 

Оставя се на топличко, после се прецежда през тензух, а от суроватката се получава чудесна извара, която не снимах, защото прекалено бързо изчезна и никой не знаеше къде.

 

Заслужава си човек да похарчи половин ден, за да има 17 бурканчета кисело мляко, 1/2 кг. прясно сирене и чаша извара.

 

Малкият ми син знае, че когато си изяжда попарата (а истинската попара има каймак), кравичката, която е дала млякото, се усмихва. Ако вие не се усмихвате, си яжте овесените ядки с мляко от други ядки, или пък яжте само ядки!

 

Ако искрено сте се забавлявали с Радослава, а и сте научили нещо ново и полезно, не пропускайте да посетите нейния блог!

 

Рецепти