Фъдж - неповторима сладка магия
от Kulinar.bg | 14 декември 2017
Научете повече за изкусителния десерт

Произнасянето на някои думи крие доста опасности. Например сладката думичка "фъдж" - не ви ли кара да настръхнете от удоволствие, да притворите очи и да си представите онзи неповторим какаов вкус?

 

Убедени сме, че макар да не присъстваше в списъка с любимите на българите десерти, фъдж е сладко изкушение, на което малцина могат да устоят.

 

Истинският фъдж е типичен за САЩ сладкиш, който е мек, сладък и с много богат и наситено какаов или ванилов вкус.

 

Произход

 

Счита се, че първият фъдж е изобретен именно в Щатите. Името пък идва от една случайност – при слепване на няколко партиди карамелени десертчета (от англ. fudge скърпвам, скалъпвам).


През 1886 година, фъдж се е продавал в магазин в Балтимор, а цената била 40 цента за 1 паунд (около 500 грама). Това сведение си има съответното писмено доказателство, открито в архивите на колежа Васър (Vasser College). Автор на писмото е Емелин Батърсби Хартридж, която пише, че братовчедка на нейна състудентка приготвя фъдж именно през тази година и го продава на спомената цена.

 

През 1888 година, госпожица Хартридж се поинтересувала за рецептата и направила над 13 кг фъдж! Рецептата става много популярна – първо в пределите на колежа, а след това и извън тях. По-късно, много женски колежи започват да приготвят фъдж, променяйки и разнообразявайки рецептата.

 

В края на 19 век, магазинчета на о. Макинак, Мичиган, започват да произвеждат десерти, подобни на фъдж, за да привличат туристите през летния сезон. Всъщност, ако посетите острова, и днес ще можете да опитате от този десерт, тъй като се продава в много сладкарници. Най-известен обаче е сладоледът с вкус на фъдж, който е знаков не само за този щат, а за САЩ като цяло.

 

Приготвяне на фъдж


Плодов фъдж. Източник: Wikipedia

 

Основните продукти за приготвяне на фъдж са захар, масло и мляко. Американският начин на приготвяне повелява тази смес да бъде загрята до температура от 116 С, като, след достигането й, се разбива. Целта е сместа да се получи гладка и кремообразна. Всъщност, всеки човек, който някога е забърквал магията, наречена фъдж, много добре познава изкусителния й аромат!

 

Има много вариации на рецептата, които позволяват към нея да се прибавят различни вкусове и аромати. Става разкошно, когато се прибавят ядки.

 

Ако искате да си приготвите фъдж у дома, предлагаме ви класическия вариант на рецептата.

 

Необходими продукти:

 

2 ч.ч. захар

 

½ ч.ч. какао

 

1 ч.ч. мляко

 

4 с.л. масло

 

1 с.л. течна ванилия

 

Начин на приготвяне:

 

Намазнете дъното на квадратна тавичка.

 

Смесете захарта, какаото и млякото във висок тиган на ниска температура.

 

Разбъркайте внимателно, оставете да кипне, като бъркате непрекъснато. Намалете температурата и оставете на котлона, без да разбърквате повече.

 

Проверете температурата с кулинарен термометър, трябва да е около 114-116 С. Ако нямате такъв, гответе сместа, докато капка от нея, пусната в чаша студена вода, стане на мека топчица. Можете да проверите мекостта й с ръце, като я притиснете с пръсти.

 

Когато сместа е точно такава, каквато описахме, я свалете от котлона. Добавете маслото и ванилията. Разбийте с дървена лъжица. Сместа не трябва да е лъскава, така че не прекалявайте с разбъркването.

 

Прехвърлете я в тавата и разлейте равномерно. Оставете да се охлади. Накрая разрежете фъджа на квадратчета.

 

Забележка

 

В България към фъджа често се прибавя брашно, както са направили наши потребителки в следните рецепти:

 

Фъдж на Десислава Петрова

 

Фъдж на Теодора Минкова

 

Фъдж на Айше

 

Много често фъдж се изписва и като фъч. Според нас, правилното изписване е именно фъдж (от английското fudge).

Рецепти