Фурми - най-сладкият естествен десерт
от Kulinar.bg
Фурмите са основна храна за Близкия изток от хиляди години

Ако сте почитатели на сладкото и наистина не можете без него, ще откриете чудесна природна алтернатива на десертните изкушения.

 

Тази алтернатива е именно фурмата – малкият и много сладък плод на финиковата палма, който е с високо съдържание на въглехидрати (от 50 до 70% захар), желязо, калий и фосфор.

 

Фурмите са основна храна за Близкия изток от хиляди години. Счита се, че за първи път изникват в Ирак, като биват култивирани още по времето на Месопотамия и праисторическия Египет, поне 4000 години пр. Хр.

 

Древните египтяни използвали палмовите плодчета, за да си правят вино.

 

Фурмите са овално-цилиндрични, дълги са от 3 до 7 см, а вътрешната им част може да бъде ярко жълта или ярко червена на цвят.

 

Днес съществуват три основни сорта: меки, полусухи и сухи. Всеки сорт е с различно съдържание на глюкоза, фруктоза и захароза.

 

Самата палма е двудомна, което ще рече, че има мъжки и женски растения. Семената им са лесни за отглеждане, но само 50% от тях ще се окажат женски, т.е. плодородни.

 

Фурмите биват опрашвани от вятъра, но в оазисите и плантациите процесът става "на ръка".

 

Сред страните, най-големи производители на фурми, влизат Египет, Саудитска Арабия, Иран, Обединените арабски емирства, Алжир, Ирак, Пакистан, Оман, Либия, Китай, Мароко и др.

 

d4254c73-89fb-ddc1-c5fa-42dcce351dc7

kulinar.bg

 

Рецепти