Украински кифлички за чудо и приказ
от Милена Димитрова | 18 декември 2017
Чудесна рецепта от братската страна, за Коледа

Има рецепти, които откривам съвсем случайно, но ми стават любими на секундата.

 

Така се случи с рецептата за, условно да ги нарека, украински кифлички (Ukranian Scuffles). Научих, че тази ароматна сладка рецепта традиционно се приготвя по Коледа.

 

И като казах Украйна, имам приятелка от впечатляващата с размерите си (и не само) братска страна, така че скоро ще я разпирам най-подробно за украинската кухня и всякакви кулинарни и културни привички.

 

Въпросните кифлички, поне на вид, ми напомниха на козуначените кифлички, които баба ми приготвяше всеки Великден. Въобще, много общо откривам в сладките рецепти оттук до края на света...

 

Необходими продукти:

 

1 с.л. суха мая

 

¼ ч.ч. топла вода

 

1 ч.ч. брашно тип 500

 

3 с.л. захар

 

½ с.л. сол

 

1 ч.ч. меко масло

 

½ ч.ч. прясно мляко

 

2 яйца

 

канела и захар за разточването (колкото повече, толкова по-добре!)

 

Начин на приготвяне:


Източник: dinnerwithjulie.com

 

В малка купа с топла вода разтворете маята и я оставете така 10 минути.

 

В голяма купа смесете брашното, 3 с.л. захар и солта.

 

Добавете маслото (със стайна температура) постепенно и с вилица го разбъркайте в сместа.

 

Към тази смес добавете млякото, яйцата, сместа с маята.

 

С ръка разбъркайте хубаво и премесете няколко пъти. Трябва да се получи една хубава топка тесто.

 

Поставете тестото в купа, покрийте и приберете в хладилника за 1 денонощие. Тестото е много меко и трябва да е добре охладено.

 

На другия ден, загрейте предварително фурната на 170 С.

 

Разделете тестото на 6 топки. Вземете 1, а останалите приберете на студено.

 

Поръсете чиста повърхност обилно със захар и канела и отгоре разточете парчето на сравнително тънка кръгла кора (вижда се как на снимката по-горе в текста). Кората нарежете на 8 триъгълничета от центъра към широката част, както при пай.

 

Всяко триъгълниче завийте на нещо като руло от широката към тънката част.

 

Повторете процедурата с всички топки от тестото.

 

Готовите кифлички подредете върху хартия за печене на достатъчно разстояние една от друга и запечете до позлатяване (десетина минути).

Рецепти