Украинската кухня блесна в Давос
от Kulinar.bg | 29 януари 2013
Икономическите лидери похапнаха с удоволствие традиционни украински ястия

В неделя приключи поредният Световен икономически форум в швейцарския планински курорт Давос. Политици, бизнесмени и икономисти се бяха събрали, за да обсъждат в продължение на пет дни световната криза и възможните действия срещу нея, като всички се обединиха, че възстановяването остава сложен проблем.


Каквито и предстоящи икономии да се обсъждат обаче, всяко едно подобно събитие е съпроводено с изискани ястия за високопоставените гости. И тази година икономическите лидери не останаха гладни, а едно от най-вкусните им преживявания се оказа традиционният бизнес обяд, организиран от Украйна.


Домакин на пиршеството е бил украинският милиардер и филантроп Виктор Пиншук, научваме от Forbes. Олигархът, който е в изготвяния от изданието списък на най-богатите хора на планетата, не е пожалил усилия и средства, за да впечатли присъстващите - съчетавайки луксозна обстановка и традиционни украински ястия.

Едно от топ изкушенията на изискания обяд е представлявало варенники с череши.

Да, започваме с десерта, но изглежда, че той се е усладил най-много на политиците. Освен това сме сигурни, че и ние бихме останали очаровани от подобно лакомство, и то - в компанията на представители на световния елит.

Варениките са подобни на пелмените тестени продукти, които са често срещани в руската и украинската кухня.

Консумират се и със сладък сос и със солени заливки, подходящи са и за лека закуска, и за основно ястие. Могат да бъдат украсени със свежа зеленина, заляти със сос.


Радват се на голяма почит в Украйна, където има дори издигнат паметник в тяхна чест.


Друг украински специалитет, нахранил гладните бизнесмени, са били зелевите сарми с пилешко месо.

 
5631


По-конкретно пилешки бутчета, облечени в зелеви листа, изпечени на фурна и поднесени със скромна зеленчукова гарнитура.

 

5634

Поднесени на клечка парченца осолена сланина са служили за ордьовър, съчетани с подложка от черно хлебче и с украса от червена боровинка.

От списъка с поднесените ястия е видно, че гостите са консумирали още крем супа "Украински борш", традиционни домашно приготвени колбаси, салати от пресни зеленчуци, деруни със сметана. Последното ястие представлява нещо като картофени палачинки, които биха могли да се трансформират, в зависимост от подправките и това как са оформени, и в картофени кюфтета.

Каквито и да се окажат резултатите от преминалите в Давос дискусии относно Украйна и колебанията й дали да се обвърже трайно със Запада, или да остане вярна на Русия, то поне е сигурно, че присъстващите вече оценяват високо достойнствата на украинската кухня. И не би могло да бъде иначе, като се има предвид, че цялото описано угощение е било подготвено от най-добрите украински готвачи с подбрани най-качествени продукти, донесени специално от Украйна.

Рецепти