Уау! Сладолед, който не се топи
от Симона Иванова | 01 септември 2015
Изцяло нова структура

Учени по микробиология от Единбургския университет са направили революционно откритие.

 

То ще позволи да се произвежда изцяло нов вид сладолед със съвсем различна структура. 

 

Идеята е, че в новия сладолед ще има допълнителен естествен протеин, който ще свързва съставките по съвсем друг начин.

 

В резултат на това сладоледът ще бъде по-нискокалоричен и с по-малко наситени мазнини.

 

Освен това обаче новият му състав ще промени и темпото, с което се топи сладоледът. 

 

Той ще запазва формата си много по-дълго въпреки топлото време. Леденото лакомство ще бъде с по-плътна и по-фина структура.

 

Ръководител на проекта е Кейт Макфий. Тя е изключително щастлива от откритието на екипа си.

 

Убедена е, че новата формула ще бъде в полза както за потребителите, така и за производителите.

 

Физици пък са разработили метод за извличане на протеина чрез полезни бактерии. Самият протеин се среща в изключително много натурални продукти, което гарантира полезните му качества. 

 

Има свойството да се свързва безпроблемно капчиците мазнина и мехурчетата въздух, така че да се образува по-стабилна смес.

 

Ние нямаме нищо против разтопяването на сладоледа. Така де, иначе как ще можем да си приготвим уникално вкусния десерт от топен сладолед

 

Но пък признаваме, че сладоледът, който се топи по-бавно си е истинско удоволствие. Да се надяваме, че скоро протеинът ще започне да присъства в повече марки сладоледи и ще достигне и до тези, които са достъпни на нашия пазар.

 

Докато чакаме да се случи това, най-добре да заложим на домашно приготвения сладолед. Ето ги и предложението ни - ягодов сладолед с бишкоти

 

youtube.com


 

 

 

Рецепти