Три тип стек със запечени зеленчуци на шеф Методи Иванов
от Kulinar.bg | 25 юли 2014
Най-вкусното телешко

Винаги сме искали да ви държим в течение с новите тенденции в кулинарията. Именно това наше желание ни отведе до ресторант "Табиет".


Намира се в столичния квартал "Лозенец" и предлага едно от най-разнообразните менюта, а смея да твърдя и най-вкусните. Само след малко ще ви убедя в това.


Срещата ми с главния готвач на ресторанта шеф Методи Иванов беше едно вълнуващо преживяване. Да се докоснеш пряко до атмосферата в една професионална кухня е интересно приключение, което ми помага да оценявам процеса на приготвянето на храната още повече.


Шеф Иванов представи един от своите специалитети специално за вас, читателите на Kulinar.bg. Три тип стек със запечени зеленчуци е ястие, което, повярвайте ми, трябва да опитате.


Методът на приготвяне не е това, което прави рецептата уникална. Можете да си го приготвите у дома много лесно. Видът на месото, който се използва, е магията на ястието.


Преди да минем към конкретиката, ще ви разкажа малко повече именно за месото. Тъй като съм наясно, че българинът е почитател на месните ястия, няма две мнения по въпроса.


Три тип стек се приготвя с телешко месо от породата Блек Ангъс. Специално предназначено за целта. По думите на шеф Иванов, това месо не отстъпва по вкусови качества на добре познатото бон филе. И нещо много важно – струва значително по-малко, а в замяна получаваме качествено "вкусово преживяване".


На въпроса "Традиционалисти ли сме, ние българите, или с интерес опитваме и нови неща?", получих отговор, който ме зарадва – българският клиент все повече е готов да опитва и нови неща, а рецептата "три тип стек със запечени зеленчуци" заслужава вашето внимание.


Стига съм ви убеждавала с думи, време е да ви покажа какво видях и научих в кухнята на шеф Иванов.


Снимки: Мартина Николова



Телешкото месо, което се съхранява във вакуумирана опаковка в собствена кръв, не се обработва по никакъв допълнителен начин, не се маринова, а се слага директно в нагорещен грил-тиган, след като сте го измили, разбира се. Оставя се в тигана по няколко минути от всички страни. Не се добавя допълнително мазнина, тъй като месото има достатъчно.


26147


26149


26150


Като споменах мазнината, тук е мястото да кажа, че телето се храни със специална царевична диета, за да получи тази мраморна сланина, характерна за него. Повярвайте ми, крайният резултат е наистина много вкусен.


Докато обработвате месото на котлона, можете да сложите зеленчуците да се запекат. Нарежете ги на жулиени. Предлагаме ви това да са моркови, червена и зелена чушка, тиквички и гъбки. Разбира се, можете да проявите въображение и да ги съобразите с предпочитанията на семейството или гостите си. Можете да използвате и всеки тефлонов тиган, за да приготвите зеленчуците.


26146


След като сте готови с месото, го оставете "да си почине". Това е важно, за да си поеме от соковете.


През това време овкусете зеленчуците. Напръскайте ги със зехтин и соев сос, в който се крие и тайната им.


26144


Нарежете месото, което сте оставили леко алангле отвътре, ако предпочитате.


Презентирайте ястието на дървена дъска. Сложете зеленчуците от едната страна и месото до тях. Поръсете го с едра сол и меланж от пипери (черен, розов, бял).


26148


А ако сте традиционалисти и не обичате да рискувате – запечете месото докрай и сервирайте в красива бяла чиния, в която цветовете на зеленчуците ще контрастират прекрасно.


26143


Надявам се, че съм успяла да ви заинтригувам и ви предлагам следващият празничен повод, който имате, да прекарате ТУК.

 

Рецепти