Традиционен японски пандишпанен кекс Кастела
от Kulinar.bg | 19 август 2014
Дал началото на пандишпана въобще

Казват, че пандишпаненото тесто е едно от най-лесните за приготвяне, и може би е така.

 

А като прибавим и факта, че е много вкусно, това го прави сред любимите ни. Само с помощта на малко течен шоколад и плодове можем да си спретнем много вкусен десерт.

 

Не сме сигурни точно къде и кога се появява пандишпанът, но по всяка вероятност той води началото си от един традиционен японски кекс, любим на мнозина. 

 

Кекс Кастела – прави се от яйца, брашно, захар и сироп от нишесте. Този сироп е класически течен подсладител, използван в Япония. Получава се като се преработват захарите в скорбялата и се получава нещо като подслаждаща "вода", но течността е лепкава и гъста и затова е по-близо до текстурата на сироп.

 

Днес тази рецепта е специалитет на Нагазаки (Нагасаки).

 

Всъщност има данни, че някъде през 16 век рецептата за кекс Кастела и донесена на територията на Япония от португалски търговец. Това доказва и самото име на десерта – от португалски Pão de Castela (хляб от Кастилия).

 

Кексът обикновено се продава в магазините в характерната продълговата форма. Кастела е около 27 см дълъг десерт.

 

 26929

Снимка:Wikipadia

 

Смята се, че след това пандишпанът става модерен и на много места по света се създават подобни рецепти (откъдето се смята, че и у нас се е появил мекичкият пандишпан).

 

Ако се чудите защо точно в Нагазаки е разпространен най-вече кексът, причината е в това, че по онова време само там е било отворено за външна търговия. По този начин португалците са достигнали до японска земя, носейки със себе си пандишпана. Кой да предполага, че ще стане такъв хит :)

 

Ползваме го за основа на толкова десерти, сладкарството нямаше да е същото без него. Тортата може да се съхранява доста време, което я прави подходяща за онези, които са плавали по вода месеци наред. Направена от семпли продукти (изцяло натурални), Кастела е любим десерт на японското население.

 

Сега не сме сигурни на кого да благодарим за пандишпана - на японските или португалските кулинари, но това пък не е и толкова важно.

 

Предлагаме ви още днес да си направите някоя от нашите вкусни рецепти с пандишпанено тесто:

 

пандишпан с мляко

 

сочна пандишпанена торта

 

бели и какаови пандишпанови блатове

 

пандишпаново руло с ябълки

 

Рецепти