Точната подправка за нашата гозба
от Kulinar.bg | 06 март 2014
Вижте този списък за подправяне на меса и зеленчуци

За една прохождаща домакиня е голяма дилема каква подправка или билка да сложи на гозбата си, поне мен лично това ме мъчеше.

 

Затова ще ви подскажем един списък с подправки на най-често готвенети храни, за да не се чудите следващият път, когато готвите телешко, как да го овкусите.


Пилешко месо

 

Сушени билки и подправки: мащерка, розмарин, кориандър, риган, градински чай, гарам масала, хариса, чили на прах, ерб дьо Прованс

 

Пресни билки: мащерка, розмарин, магданоз, естрагон, риган, градинцки чай

 

Други: лимон, чесън, соев сос, бяло вино, джинджифил, песто, мисо паста.


Риба

 

Сушени: кориандър, чили люспи, заатар.

 

Пресни: керевиз, естрагон, див лук, копър, риган, кантарион.

 

Други: лимон, горчица, джинджифил, шери бренди, песто, мисо паста, соев сос.


Свинско месо

 

Сушени: градински чай, розмарин, мащерка.

 

Пресни: мащерка, розмарин, градински чай.

 

Други: чесън и горчица


Телешко месо

 

Сушени: розмарин, мащерка.

 

Пресни: розмарин, мащерка.

 

Други: чесън, червено вино.


Агнешко месо

 

Сушени: канела на прах, хариса, заатар.

 

Пресни: розмарин, мащерка, магданоз, мента.

 

Други: чесън.


Задушени и печени зеленчуци

 

Сушени: мащерка, розмарин, риган, майорана, чили люспи, заатар.

 

Пресни: копър, мащерка, розмарин, риган, майорана.


Други: Зехтин екстра-върджин, лимон, масло и песто



Картофи

 

Сушени: розмарин, мащерка, гарам масала, ерб де Прованс.

 

Пресни: розмарин, мащерка и магданоз.

 

Други: качествен зехтин екстра-върджин, масло, песто.

 

Рецепти