Заатар - ароматът на Близкия Изток
от Kulinar.bg
Подправката се прави от сусам, сушени билки, смрадлика и сол

Заатар е името на подправка от рода на ригана, мащерката и чубрицата, идваща от Близкия Изток. Заатар се прави като се смесват сушени билки, семена на сусам, смрадлика, понякога се добавя сол или други подправки, като кориандър и кимион.

 

Основната съставка на заатар е сомак или сумак, както още се среща. Но за него няма да говорим сега. Използва се във повечето страни от Близкия Изток, но най-вече в арабската кухня. Няма как да става дума за подправка, в която се борят за надмощие няколко вкуса и да нямаме предвид арабската кухня, нали?

 

Въпреки, че липсват писмени данни за ранната история на подправката и кога за първи път се е достигнало до идеята за смесването на тези подправки.

 

Може да се срещне в някои хроники като "персийска чубрица" например. Понякога се свързва с род див риган, известен като европейски риган. Всички изредени подправки дотук са близки до някаква степен и не е изключено да се заместват в ястията, не се притеснявайте, няма да е грешка.

 

Някои търговски видове на подправката включват и печено брашно във състава. Всяка домакиня на Арабския полуостров има своя, ревниво пазена, рецепта за заатар. Някоя изпитана комбинация от подправки, която прави ястията неповторими.

 

 11434

 Снимка: Wikipedia

 

Заатар се приготвя по традиционния начин – изсушава се на слънце, добавят се сол, сусам и смрадлика. И след като подправката е готова, най-често се опитва с малко хляб, потопен в зехтин. Не се изненадахте нали? Използва се в ястия с месо и зеленчуци, както и поръсена върху хумус.

 

Традиционнят билков чай в Оман се приготвя от сварен заатар. Съществува и вярване, че консумацията на интересната смесица прави ума и тялото силни.

 

Поради тази причина децата се насърчават да похапват сандвичи поръсени с полезните билки. Макар и да ви звучи твърде далечна, тази подправка може да се намери и у нас в специализираните магазини.

 

Ако имате интерес към новите неща и обичате да експериментирате в кухнята, опитайте заатар. Може и да ви хареса.

Рецепти