Тапенада - най-вкусната разядка от маслини и каперси
от Kulinar.bg | 30 октомври 2014
Която се приготвя и супер лесно

Опитвали ли сте тапенада?

 

Ако сте почитатели на маслините и всичко направено от тях, то вероятно няма да ви изненадаме с това ястие.

 

Но за тези от вас, които все още не са имали щастието да го опитат, то първо нека кажем какво е и откъде идва, а след това любезно ще ви подканим да си го приготвите.

 

Ястието идва от областта Прованс във Франция. Обикновено се приготвя от пюрирани или ситно нарязани маслини, каперси, аншоа и зехтин. Помислете за вкусовете на съставките поотделно.

 

Всяка една от тях е толкова наситена и богата, че можете да си представите колко вкусно става това ястие, или разядка както може би е по-коректно да го наречем.

 

Добавете и едни ароматни препечени филийки и вече няма да имате нужда от нищо друго.

 

Името на ястието идва от провансалската дума за каперси tapenas. Тапенадата е популярно ястие в Южна Франция, където се предлага като предястие в комбинация с хляб, както вече казахме.


Понякога се използва и за плънка на печени домашно отгледани птици. Тапенадата на основата на маслини с аншоа и оцет се среща навсякъде в Италия, което е разбираемо, имайки предвид количеството на отглежданите маслини по тези места.


В интерес на истината, има писмени паметници на кулинарното изкуство, които датират тази рецепта още от времето на Римската империя, хиляди години преди французите да "въведат" думата за каперси.


Което от свия страна подлага на съмнение мястото на "раждане" на тази рецепта.

 

Но ние смятаме да оставим този спор на двете велики кулинарни страни и да преминем нататък за доброто на всичк :)


Рецептата за тапенада понякога може да се обърка с тази за салата Ню Орлиънс, също на основата на маслини. Но в нея няма каперси, за сметка на карфиол, моркови и селъри (целина). 


И все пак основните елементи на тапенада са маслините, и то черните маслини, и каперсите.

 


След като биват смлени, се добавя зехтин, толкова количество, достатъчно за направа на паста, която апетитно да намажем на филийка хляб или брускета.


В зависимост от региона, в който се приготвя, тапенада може да се овкуси с чесън, лимонов сок, бренди, зелени билки.


А сега е време да погледнете и рецептата за класическа тапенада и естествено да си я приготвите. 

 

Рецепти