Какво прави маслините толкова полезни?
от Kulinar.bg | 26 май 2014
В това число и зехтинът

Винаги гледаме с едно наум на твърденията (макар и научни), че консумирането на дадени хранителни продукти ще ни предпази от някакъв вид рак.

 

Със сигурност обаче хапването на едни храни пред други може да окаже дългосрочен ефект върху здравето. Маслините попадат в този полезен списък, по-конкретно на храните, препоръчителни при рак на дебелото черво и на гърдата.

 

Според едно изследване, извършено от Университета в Барселона, външната обвивка на маслината съдържа киселина (maslinic acid), която убива раковите клетки и драстично спира развитието на рака на дебелото черво.

 

Според друго изследване, извършено от Университета в Гранада, фенолите в зехтина екстра върджин изиграват роля в лечението на рака на гърдата.

 

Макар да не навлизаме в подробности, не е трудно да се повярва, че естествен продукт, какъвто е маслината, има живототворящ ефект върху човешкия организъм и клетъчното здраве. Все пак, засиленото консумиране на маслини и зехтин е ключов момент и в полезната средиземноморска диета.

 

Още повече, маслините присъстват в списъците за най-здравословните храни на планетата, какъвто е списъкът на Фондация Джордж Мателиан (George Mateljan Foundation). Според данни, публикувани в страницата на въпросната фондация, фитонутриентите в маслините имат свойството да защитават ДНК от окисление.

 

Освен противораковите им ефекти, маслините се оказват полезни в борбата с високия лош холестерол (LDL) и възпалителните процеси. Това се дължи на мононенаситените мазнини, които регулират холестеролните нива.


Учените също така са открили, че има връзка между консумацията на зехтин и овладяването на възпаленията в организма.

Рецепти