Сън vs Храна
от Kulinar.bg | 21 декември 2012
Кое е по-важно за нас?

В общи линии, две са основните неща, без които не можем: сънят и храната. А питали ли сте без кое наистина не можем да оцелеем? Моментално бихме посочили храната, защото на празен стомах кой въобще може да заспи?

 

Всъщност сънят е първосигналната необходимост за оцеляване на всички живи същества. Именно той е най-важен за развитието на детското тяло и мозък.

 

Много изследвания предполагат, че дори отнемането на някакви си минути от детския сън могат да окажат негативен ефект върху неговото здраве, настроение и когнитивни функции. Разбира се, необходимостта от сън е различна за всеки. Като цяло нещата стоят по следния начин...

 

През първите шест месеца на бебето му трябват от 16 до 20 часа сън на денонощие. До навършването на една годинка, те стават около 14. До навършването на три, детето се нуждае от 10 до 13 часа спинкане. И така нататък... Докато стигнем до навлизането в тийн годините, когато средно трябват около 9 часа, прекарани под завивките.

 

Резултатите на ново руско изследване подкрепят твърдението за важността от съня. Учените направили експеримент, като лишили малки кученца от сън. Няколко дни след това те открили вътрешни бактериални инфекции, появили се вследствие на липсата на сън.

 

 

Сънят е особено важен през зимата, когато човек сменя биологичния си часовник. Най-добре е да комбинирате правилната доза сън с правилната доза храна. Тогава със сигурност ще се чувствате като господари на собствените си тела.

Рецепти