Съветите на Люба: Най-известните видове ориз
от Люба Грънчарова | 01 март 2013
Бял, черен, кафяв - всички разновидности са вкусни и полезни

Оризът е зърнена храна с изключително ценни качества. За разлика от брашното, в ориза липсва витамин В.

 

В света съществуват поне 10 хиляди видове ориз, чиито зърна имат своите собствени изисквания и начини на приготвяне.

 

В азиатските страни  оризът е основно храна. Твърди се, че там хората не страдат от ставни заболявания.

 

На българския пазар също се предлага голямо  разнообразие ориз, като основните видове са:

 

Бял ориз

С високо съдържание на нишесте.  При варене зърната се слепват. Много подходящ за мляко с ориз.

 

Дългозърнест ориз/Басмати

Много подходящ за гарнитури. Един от най-висококачествени видове в света. Много лек, ароматен и вкусен.

 

Широко използван в индийската кухня. Ако преди готвене се накисне за около половин час, при варене (в подсолена вода) е готов за около десетина минути.

 

Жасминов ориз

Това е друг вид дългозърнест ориз, също с много хубав аромат. Подходящ за говене и гарнитури. Разпространен в китайската и тайландската кухня.

 

Балдо и Арборио

Италиански сортове с къси и кръгли зърна, най-подходящи за ризото.

 

Среднозърнест ориз

Подходящ за приготвяне на широк диапазон от ястия, тъй кати не се слепва.

 

Кафяв ориз

Приготвя се по-дълго време от останалите.

 

При варене му е необходима повече вода, а след като е готов, е добре да остане накиснат още десетина минути. Има по-различен вкус от обикновения бял ориз. Препоръчва се на хора, които са на  диета.

 

Черен ориз

Също се приготвя по-дълго време. Основно се използва за салати и гарнитури. Произлиза от Китай.

 

Както вече сме писали, право да го използват имали само членовете на императорското семейство. Интересното при него, че черният му цвят е напълно естествен.

Рецепти