Съветите на Люба: Домашно сладко с пресни плодове
от Люба Грънчарова | 16 май 2013
Което намира широка употреба в кухнята

Наближава времето на първите пролетни плодове. За любителите  на домашно приготвени сладка и други специалитети, искам да дам някои рецепти.

 

Времето, което ще отделите, ще бъде възнаградено. Ще се издигнете в очите на тези, за които се стараете. Гарантирам ви успех.

 

Навремето нашите баби правиха вишновки и различни видове домашни ликьори. Но аз искам да ви дам една немска  рецепта, която ще използвате за сладкиши и  за готвене.

 

На немски се нарича "Rumtopf". Ще ви е необходим един голям, красив буркан, захар, ром или водка. Можете да използвате първите плодове, които се появят на пазара. Сложете ги на дъното на буркана, поръсете със захар, хубаво да ги покрие и изсипете част от алкохола.

 

Така продължавате да редите различни плодове, докато напълните буркана. Например - първо слагате ягоди, след това малини, череши и вишни, но без костилките, кайсии, праскови. Оставяте плодовете в буркана, докато се разтопи захарта.

 

След това прецеждате сиропа, изсипвате в бутилка и имате невероятно ароматно допълнение за овкусяване на риба, дивеч, ястия, сладкиши.

 

Плодовете може да използвате за декорация на мелби, кремове, сладкиши.

 

Как да си приготвим студено сладко от меки плодове

 

Необходими са ви ягоди, малини, къпини, френско грозде – с общо количество 1 килограм. Ще ви трябват още 1 кг. захар, 2 ч.л. лимонтозу, 2 грама салицилова киселина /или 2 аспирина/.

 

Плодовете се поръсват със захарта и се оставят една нощ. На другия ден се добавя лимонтозуто и салицилът / стрит аспирин/. В продължение на няколко дни сладкото леко се разбърква, докато захарта се разтопи, като внимавате плодът да остане цял. Разпределете в буркани и приберете на хладно.

 

Опитайте тези рецепти, ще останете доволни от резултата.

 

 

 

Рецепти