Съветите на Люба: Видове пюре
от Люба Грънчарова | 08 март 2013
Днес смятам да ви запозная с пюретата...
Свикнали сме да свързваме пюрето с картофите, но освен с картофи можем да направим пюре почти от всички варива и зеленчуци.

 

Традиционното картофено пюре се прави от пасирани картофи, прясно мляко и масло.
 
 
Друг вид - разреждат се пасираните картофи с водата, в която са врели, и се добавя малко зехтин. Пасираните картофи се подправят със сметана.

 

Картофеното пюре чудесно се съчетава с моркови, пащърнак, целина. Може да се разнообрази с ябълка.
 
 
Картофеното пюре е отлична гарнитура към месо.

 

Други видове
 
 
Пюре от варива
Много вкусна алтернатива на класическото картофено пюре са пюретата от боб, червена леща или грах, което се приготвя след сваряването им.
 

Също както при картофите, може да се подправи с масло, мляко, зехтин. Много добре се освежават с различни подправки.

 

Зеленчуковo пюрe

Могат да се направят от моркови, броколи, спанак, патладжан и др. Основното при зеленчуковите пюрета е, че те се сгъстяват със запържено брашно в олио или зехтин. Може и със запечено брашно на  тиган. Зеленчуковите пюрета се съчетават много добре и с картофи.

 

Плодовo пюре

Приготвят се от сварени и пасирани плодове. По желание - натурални или подсладени. Чудесно допълнение към десерти.

 

Ако се налага да се сгъстят, става с царевично или пшенично нишесте.

 

Надявам се да съм ви полезна и по този начин да си разнообразите храната. Всеки опит ще провокира вашето въображение, и няма само да готвите, а ще творитеe.

 

Успех в кухнята, превърнете готвенето в удоволствие!

 

Рецепти