Череши
Вкусните червени плодове носят неизброими ползи за здравето

Черешите са едни от плодовете, които асоциираме с пролетта. Виреят в умерени ширини и са достъпни за доста къс период от време.

 

В Европа ги хапваме през юни, в Северна Америка през август, а в Австралия - в края на декември.

 

Безспорно черешите се доказаха като изключително благотворни и полезни за човека. Над 50 научни изследвания са открили важни ползи и приложения на червения плод.

 

Черешите, и особено по-киселите им приятели вишните, съдържат мощни антиоксиданти, които им придават очарователен червен цвят. Черешите имат и невероятно противовъзпалително действие.

 

Проучване на изследователи от университета в Мичигън разкриват, че богатата на череши или черешов сок диета намалява възпалителните процеси при възрастни, страдащи от затлъстяване.

 

Това свойство обяснява способността на черешите да понижават риска от артрит и подагра, да подпомагат сърдечно-съдовата система и да спомагат възстановяването на мускули при атлети.

 

Освен това, черешите съдържат значително количество мелатонин – хормон, с който се свързани забавянето на процесите на стареене и преборването на инсомнията.

 

Изследвани са и като противодействащи на депресия, рак и други заболявания.

 

6832

още по темата
Рецепти