Прости съвети за готвене без мазнина
от Kulinar.bg | 08 юни 2014
Защото можем и без нея

Задушавайте лука, чесъна, гъбите и останалите подобни храни в растителен бульон или във вода, а не в олио. Още по-добре е да ги задушавате в сух тиган. Опитайте и ще видите.

 

Зеленчуците, задушени на пара, запазват аромата си и без прибавяне на мазнина.

 

Избягвайте пържените храни. Картофеният чипс, пържените картофи и другите подобни храни съдържат скрити мазнини. По-добре е да ги консумирате печени.

 

Намазвайте препечената си филийка с конфитюр, а не с масло или маргарин. Или ако хлябът ви е наистина хубав, няма нужда от нищо друго, освен от себе си!

 

Днес в магазините за хранителни стоки се предлагат десетки дресинги и сосове, несъдържащи мазнини.

 

Можете да използвате и оризов оцет или други версии на оцета с богати мазнини. Малко лимонов сок върху салатата и зелените зеленчуци също е отлична идея.

 

Ако купувате полуготови продукти, например замразени, избирайте онези, в които има по-малко от 3 грама мазнини на порция.

 
 
Информацията е от книгата "Силните храни за мозъка"
Рецепти