Готварски съвети за здраве
от Kulinar.bg | 12 март 2014
В помощ на тези, които искат да се хранят здравословно

Работещите жени в днешното еманципирано време са ужасно много. Но готвенето също си остава главно женско занимание (говорим за домашни условия).

 

Казваме занимание, тъй като думата задължение не искаме да употребяваме, когато става дума за храна. Тя трябва да се приготвя с удоволствие.

 

Скъпи работещи дами, ще ви предложим няколко трика, които да направят готвенето по-лесно и здравословно. Защото да се храним масово навън или да поръчваме готова храна, не е добра идея.

 

А и защо да го правим, когато насреща е Kulinar.bg :)


Всичко е в олиото


Говорили сме за избора на правилно олио и това то да се използва както трябва. Но избирайки зехтин в магазина, вземете този, чието шише е снабдено с дозатор. Това ще ви улесни в измерването.


Заменете чили пудрата с люти чушки

 

Направете това, тъй като пакетираните, обработени подправки са буквално натъпкани с консерванти. Прясно смляната гарам масала е най-добрият избор за подправка.


Гответе с ленено семе


То е добър източник на омега-3. Омесете го заедно с тестото, поръсете салатата или просто го добавете към сутрешната зърнена закуска.


Лимонени кори


Те са истински "резервоар", пълен с витамин С. Слагайте ги в кърито или индийски дал, салати и сандвичи.


Използвайте каменна сол


Заменете трапезната сол с каменна, в която има далеч повече полезни вещества.


Слагайте зеленчуци в сандвичите си


По-голямото количество зеленчуци не е навредило на никого. Затова се чувствайте свободни да напълните сандвича си със зеленчуци, за да излъжете чрез зрителния контакт с него мозъка, че хапвате най-големия бургер на света.


Подсилвайте храната с фибри и протеини, а не с въглехидрати


Уверете се, че когато готвите слагате повече елементи, богати на фибри и протеини, отколкото на въглехидрати.


Чай, чай, чай 

 


Той има най-благоприетното въздействие за здравето на тялото и красотата.


Пропуснете майонезата и маслото в менюто


Сосовете могат да съдържат хумус или кисело мляко и ще бъдат също толкова вкусни.


Трябва да имаме малко воля, за да се научим да готвим здравословно и оправданието с липсата на време да не е фактор, водещ до лошо хранене.

Рецепти