Странни трансформации. От WC... в кафене
от Милена Димитрова | 23 юли 2013
Стара градска тоалетна от викторианската епоха става еспресо бар

Градските пространства са пълни с изоставени места, които отдавна не изпълняват никаква функция. Освен да предизвикват сбръчкани чела и погнуса у минувачите. За щастие, намират се хора, които имат смелостта и желанието да им вдъхват нов живот.

 

Да, понякога се изисква дори повече от смелост, за да преобразиш напълно неизползваемото и забравено място, което напомня за себе си единствено чрез "отделянето" на съмнителните миризми...

 

Представете си, че има такива ентусиасти, които са напълно готови да купят стара градска тоалетна... За да я превърнат в модерно кафене.

 

Няма шега и измама – става въпрос за една стара подземна тоалетна за мъже, намираща се на улиците Foley и Great Titchfield в Лондон. И като казвам "стара", не преувеличавам ни най-малко!

 

Построена е през наистина далечната 1890 година, като за онова време подобни тоалетни под земята са си били съвсем обичайни. Използвани са чак до 60-те години на 20 век! След това обаче потъват в забвение. И боклуци.

 

Преди няколко години, лондонската община решава да си направи експеримент, като пусне тези тоалетни в продажба. Купувачи, разбира се, се намерили доста бързо.

 

Днешните собственици на иначе симпатичното местенце за еспресо и сладкиши – Attendant споделят, че са им трябвали цели 2 години, за да планират реставрацията на мъжкото WC.


На мястото на писоарите ще откриете барплот със зелени столчета, които идеално си пасват с оригиналната викторианска подова настилка.

 

Може би по-странен ще ви се стори фактът, че Attendant си има собствена кухня, в която се създават десерти и сандвичи и се предлагат кетъринг услуги.

 

И разбира се, че медийният интерес не закъснява! За въпросното кафене – преди WC, материали са излизали както в интернет пространството, така и в печатните издания. Сред медиите, проявили интерес, са Vanity Fair, Elle, Youtube и BBC Лондон.

 

Проследете странната, но успешна трансформация на една обществена тоалетна в снимките до края на статията...


Преди...


14130


14137


Сега...


14133


Преди...


14131


14135


Сега...


14132


14134


14136



Рецепти