Специалитет по френски - Гъши дроб
от Мартина Николова | 31 юли 2013
Какво е "гушене" на гъски и как се постига вкусен гъши дроб

Един от деликатесите, които се определят като ястия на лукса, е гъши дроб. "Foie gras” - фоа гра ("мазен дроб" от френски език) се приготвя от специално угоявани, или "гушени" гъски, което може да срещнете като термин.


Гушенето представлява хранене, под човешко ръководство, с царевица. Тя се слага в специална тръбичка, с помощта на която царевицата се поставя директно в хранопровода на гъската.


По този въпрос съществува сериозна полемика, дали методът наранява по жесток начин животното или неговият организъм е устроен така, че това не му вреди.


Някои ветеринари застават зад тезата, че гъската може да стои така дълго време, защото тръбичката не й пречи на дишането.


А това, че мазнините се складират в черния дроб, вследствие от което той се уголемява неколкократно, е нормално за всички представители на птиците. Ще оставим тази полемика и ще се насочим към вкусното ястие.


Сведенията сочат, че гъските са отглеждани с цел прехрана още в Древен Египет. Въпреки това, днес Франция е известна като основния износител на гъши дроб.


Ако днес гъските се угояват с царевица, то в Египет са ги хранили главно със смокини. Твърди се, че царевицата значително подобрява вкуса на черния дроб.


Всъщност миграцията е причината за това днес почти цялото Средиземноморие да се радва на гъшия дроб.


Вкусът на фоа гра е богат, наситен и деликатен. Това е ястие, което се цени високо, а това определя и солената му цена.


Ако някога искате да се поглезите, посетете някой лукзосен ресторант и си поръчайте порция гъши дроб.


Ето и една лесна рецепта за Гъши дроб.

Рецепти