Сорбе и шербет - сладка наслада за охлаждане
от Kulinar.bg | 25 октомври 2018
Рецептата се приготвя под една или друга форма из цял свят

Напоследък все по-модерни стават различни десерти и напитки без участието на млечни продукти. Едва ли би изненадало някого, че тази съвременна мода открива корените си в миналото.

 

Според легендите, римският император Неро още през 1 век измисля странна традиция, която полага началото на сорбето. Тогава забърквали сняг от планините с мед и вино.

 

В азиатската култура също се откриват следи от ледени десерти. В края на 13 век, пътешественикът Марко Поло се завръща от Далечния Изток с рецепти за странни конкокции от сняг, сок и плодова пулпа.

 

Счита се, че замразените сладки удоволствия достигат до Франция през 1533 година, благодарение на Катерина Медичи. Тогава тя напуска Италия, за да се омъжи за 14-годишния Анри II.

 

До края на 17 век, сорбето постепенно превзема Англия и Европа. Нещо любопитно – именно от французите тръгва идеята за поднасяне на сорбе между храненията с идеята за "почистване на небцето".

 

Всъщност рецептата може да бъде както сладка, така и солена, подобно на много други. Днес се приготвя с все по-нетрадиционни съставки – целина, гаспачо, зехтин, чесън.

 

Ние ще останем традиционни и ще ви предложим рецепта за ванилово сорбе с малини.

 

Шербет

 
Шербетът, както се усеща още от името му, много прилича на сорбето. Напитката от Близкия Изток се прави от подсладен плодов сок и вода. Днес кулинарният термин шербет се отнася до замразен плодов сок или алкохолно питие (например вино) и вода. В рецептите за шербет може да се прибавя розова или портокалова вода, или пък листа от силно ароматна роза. Напитката е чудесен начин да се разхладите през лятото, а и наистина се приготвя много лесно.

 

Предлагаме ви рецепта за шербет с роза.

 

Италиански лед

 

Италианският лед наподобява рецептите за сорбе, само че е доста по-воднист. Приготвя се в машини за лед.

 

Гранита

 

Накратко, гранита представлява полузамразен десерт, който се приготвя от захар, вода и различни овкусите. Произхожда от Сицилия, като се сервира из цяла Италия. Наподобява сорбето и италианския лед, с различката, че текстурата му е кристална. В различните региони на Италия тя е с различна плътност.

 

Друга популярна вариация на десерта е т.нар. Шейв Айс – многоцветният леден десерт, на който се наслаждават на Хавайските острови.

Рецепти