Кулфи - индийският вариант на сладолед
от Kulinar.bg | 02 август 2013
По-плътен и по-наситен, десертът е типичен за страните от Индийския субконтинент

Кулфи е замразен десерт на основата на мляко, който се приготвя в страните от Индийския субконтинент. Традиционният леден сладкиш се похапва в Индия, Пакистан, Бангладеш, Непал, Мианмар, както и в страните от Близкия Изток.

 

Десертът се предлага в повечето индийски ресторанти в Европа, Източна Азия и САЩ.

 

Както се досещате, на вкус и на вид кулфи много прилича на сладоледа, с който сме свикнали тук. Разликата е в това, че индийският вариант е много по-плътен и кремообразен.

 

Подобно на класическия сладолед, кулфи също предлага разнообразие от вкусове и аромати.

 

Най-известните вкусове са на роза, манго, кардамон, шафран и шамфъстъци. Някои по-нови рецепти са тези, приготвени с ябълки, портокали, ягоди, авокадо и фъстъци.

 

За разлика от западния сладолед, кулфи не се разбива и точно липсата на това действие го прави по-плътен и наситен. Освен това, кулфи се топи много по-трудно и по-бавно.

 

Поради тези причини, много често индийският студен десерт често е поставян в отделна категория на замразени млечни продукти.

 

Начин на приготвяне

 

Традиционно кулфи се приготвя, като подсладено и овкусено мляко се готви бавно, на принципа на кондензацията, с постоянно разбъркване, за да не загори млякото по дъното на съда.

 

Това продължава, докато количеството не се изпари до половината, а сместа стане гъста и наситена. Отличителният вкус се дължи на карамелизирането на лактозата и захарта по време на дългия процес на варене.

 

Полукондензираното мляко след това се замразява в плътно затворени форми, които се потапят в лед, смесен със сол – трик, който ускорява процеса на замразяване. Сместа може да се се постави в т.нар. "матка", или глинено гърне. Когато е приготвен по този начин, кулфи се нарича "матка кулфи" (на снимката).

 

 Източник: Wikipedia

 

По-лесният начин на приготвяне се състои в смесването на кондензираното мляко с галета, сухо пълномаслено мляко и захар, отново с продължително бъркане на ръка.

 

Горният слой, който се премахва по време на варенето, накрая отново се прибавя към сместа, за да я сгъсти.

 

Напоследък кулфи най-често се прави от кондензирано мляко и пълномаслена сметана.

 

След това се прибавя захарта, сместа се вари, като към края се слага паста от царевишно нишесте и вода. Следва и овкусяването с плодове, ядки или подправки.

 

При сервиране, кулфи се гарнира с кардамон, шафран или шамфъстък.

 

В Индия, кулфи се продава от търговци, които се наричат kulfiwala. Сладоледът може да бъде направен и на пръчка.

Рецепти