Слонове, обработващи кафе?
от Kulinar.bg | 28 декември 2012
Копи Лувак вече е отживелица

Чували ли сте за Копи Лувак? То е едно от най-скъпите кафета в света. Идва от Индонезия, родният дом на цибетката – малък бозайник, през чийто храносмилателен тракт преминават зърната.

 

Именно там се случва и обогатяването на кафееното зърно с ензими, които придават по-горчив вкус на кафето. Качеството е в зависимост от това дали зърната са Арабика или Робуста.

 

Сега е време да забравите за Копи Лувак! Идва ред на нещо много по-мащабно... На кафе, излязло от слон!

 

Практиката е въведена от тайландската верига хотели Anantara, които разполагат с колосална плантация за кафе. Продукцията се поверява за обработка на няколко десетки слона, след което се събира на ръка, суши се на слънце, пече се, мели се на ръка и се предлага на гостите на веригата в чашка.

 

Разбира се, едно подобно удоволствие си има цена и в случая тя е около 1 100 долара за килограм или 50 долара за чаша, което го прави може би най-скъпото кафе в света. В сравнение с него Копи Лувак е направо евтино, със своите скромни 500-600 долара за килограм и 30 за чаша.

 

От Anantara твърдят, че процесът започва с внимателния подбор на първокачествени плодове от сорта Тай арабика, които виреят на височина от 1 500 метра. Слоновете доброволно поглъщат селекцията, след което природата си казва думата, и няколко часа по-късно имаме купчина с обработени кафени зърна.

 

Тук, естествено, възниква въпросът защо това кафе трябва да е по-скъпо от Копи Лувак, при положение, че в единия случай имаме слон, а в другия – цибетка с размерите на котка.

 

 

Става дума за един съвсем различен производствен капацитет. Ако ви гложди любопитството за конкретни цифри, става дума за отделянето на субстанция с тегло около 100 кг на дневна база.

 

Още любопитни новини ви очакват във Fitwell.bg!

 

 

 

Рецепти