Има много начини да надхитрите и най-опитният сладкар и да измайсторите фондан в домашни условия.
Вече сме ви разказвали как се прави фондан от маршмелоу бонбони – онези сладки и мекички изкушения, които американците запичат като шишчета на грил.
Разбира се, и за класическа украса сме ви разказвали, като ви предоставихме точна рецепта за направата му.
Какво още може да се добави по темата ли? Много!
В любимия ни женски сайт Jenite.bg този месец (всеки петък) на гости е една млада сладкарка, която е любител, но омайва с професионалните си творби. Тя се казва Елена Кандева и всъщност това е нейното хоби.
Освен полезни съвети на тема фондан, с които можете да се запознаете в материала Сладките уроци на Елена, младата майсторка споделя и няколко чудесни рецепти за сладки.
Видът и дебелината на въпросните позволява те да участват в украсата на различни сладкиши и торти.
Веднага ви даваме пример с рецептата за маслени сладки, като горещо ви съветваме да надникнете и в оригиналния материал за повече снимки и информация.
Маслени сладки, подходящи за декорации
Необходими продукти:
Около 250 грама меко масло, за препоръчване немско
2 яйца на стайна температура
200 грама пудра захар
6 или 7 големи супени лъжици олио
Около 700 грама брашно
В случай, че сложите от брашното повече, това ще направи бисквитите по-хрупкави, но не по-лоши. Ако искате да хрупат повече, сложете повече.
Начин на приготвяне:
Пригответе тестото за маслените бисквити, като разбиете захарта и мекото масло, прибавите яйцата, олиото и брашното. Замесва се меко тесто, увива се във фолио и се прибира за 1 час в хладилника.
След това се оставя за 1 час и на стайна температура, за да се размрази. Това нещо се прави, за да се абсорбира маслото в тестото. Ако не планирате да украсявате бисквитите с фондан, може да увеличите количеството на захарта, за да станат по-сладки. Елена слага по-малко захар, защото фонданът е сладък. В тази рецепта е възможно да се добави и ванилия.
Разточвате тестото с дебелина 6-7 мм, изрязвате сладките в желаната форма и печете в тефлонови тави за бисквитки, които не се налага да се намазняват допълнително. Пекат се 8-10 минути на 200 С.