Сладки съвети за съвършен фондан
от Kulinar.bg | 07 април 2014
От една млада сладкарка

Има много начини да надхитрите и най-опитният сладкар и да измайсторите фондан в домашни условия.

 

Вече сме ви разказвали как се прави фондан от маршмелоу бонбони – онези сладки и мекички изкушения, които американците запичат като шишчета на грил.

 

Разбира се, и за класическа украса сме ви разказвали, като ви предоставихме точна рецепта за направата му.

 

Какво още може да се добави по темата ли? Много!

 

В любимия ни женски сайт Jenite.bg този месец (всеки петък) на гости е една млада сладкарка, която е любител, но омайва с професионалните си творби. Тя се казва Елена Кандева и всъщност това е нейното хоби.

 

Освен полезни съвети на тема фондан, с които можете да се запознаете в материала Сладките уроци на Елена, младата майсторка споделя и няколко чудесни рецепти за сладки.

 

Видът и дебелината на въпросните позволява те да участват в украсата на различни сладкиши и торти.

 

Веднага ви даваме пример с рецептата за маслени сладки, като горещо ви съветваме да надникнете и в оригиналния материал за повече снимки и информация.

 

Маслени сладки, подходящи за декорации


 

Необходими продукти:


Около 250 грама меко масло, за препоръчване немско
2 яйца на стайна температура
200 грама пудра захар
6 или 7 големи супени лъжици олио
Около 700 грама брашно 


В случай, че сложите от брашното повече, това ще направи бисквитите по-хрупкави, но не по-лоши. Ако искате да хрупат повече, сложете повече.


Начин на приготвяне:


Пригответе тестото за маслените бисквити, като разбиете захарта и мекото масло, прибавите яйцата, олиото и брашното. Замесва се меко тесто, увива се във фолио и се прибира за 1 час в хладилника.

 

След това се оставя за 1 час и на стайна температура, за да се размрази. Това нещо се прави, за да се абсорбира маслото в тестото. Ако не планирате да украсявате бисквитите с фондан, може да увеличите количеството на захарта, за да станат по-сладки. Елена слага по-малко захар, защото фонданът е сладък. В тази рецепта е възможно да се добави и ванилия.



Разточвате тестото с дебелина 6-7 мм, изрязвате сладките в желаната форма и печете в тефлонови тави за бисквитки, които не се налага да се намазняват допълнително. Пекат се 8-10 минути на 200 С.

Рецепти