С какво да заместим водата, когато искаме различна здравословна напитка?
от Kulinar.bg | 24 юли 2014
За разнообразие

Всички диетолози и специалисти по здравословното хранене постоянно ни съветват да пием много, ама наистина много вода.

 

И, разбира се, са прави. Дори и супермоделите постоянно дават този съвет в интервютата си. Все пак, чрез водата хидратираме тялото си, изчистваме се от излишните токсини и не се чувстваме постоянно гладни.

 

Понякога обаче ни е просто невъзможно да поглъщаме големи количества от течността. От една страна, не ни се "налива" безцелно, а от друга – в един момент просто омръзва.

 

Не, че не оценяваме водата и нейните невероятни свойства, но понякога организмът ни има нужда от разнообразие. Тогава започваме да се чудим с какво да заместим добрата, стара водичка.

 

Трябва ни напитка, която да е също толкова здравословна, също толкова хидратираща и също толкова свежа. Затова решихме да споделим с вас няколко предложения, които са наистина подходящи за случая.

 

Чай

 

Чаят е страхотен избор, що се отнася до нуждата от нискокалорична и здравословна напитка. Независимо дали пием черен, червен или билков чай, благоприятният ефект е налице. Любимата напитка на англичаните е пълна с антиоксиданти, което води до силна борба с натрупаните в организма свободни радикали.

 

Кафе

 

Много пъти сме чели, че кафето всъщност дехидратира тялото. Вярно е, но тази теория се отнася само за случаите, в които пием по няколко чаши на ден. Ако се придържаме към нормалното количество кафе, ще дадем добра енергия на тялото си. Но трябва да знаем, че кофеиновата напитка е полезна, само когато се приема чиста или с малко мляко. Всички подсладени варианти на кафето, нямат този позитивен ефект.

 

Плодови и зеленчукови сокове

 

Плодовите и зеленчукови сокове, но прясно изцедени, са идеален вариант на закуска. Имаме възможността да избираме между много опции – само зеленчукови, само плодови или смесени сокове. Комбинацията между краставици, чието съдържание е предимно водно, и горски плодове, например, е наистина перфектния заместител на водата. Получаваме много полезни витамини и фибри, а също така даряваме на огранизма си и супер енергия.

 

Газирана вода

 

Газираната вода е друга чудесна алтернатива на водата. Да се сдържаме да не пием газирани напитки е едно от най-трудните неща, които ежедневно правим. Но газираната вода е друго нещо. Лишена е от подсладителите и вредните съставки, които имат останалите безалкохолни.

Рецепти