Цикория - безкофеиново кафе с хиляди полезни свойства
Вълшебен представител на растителното царство

Рядко някой от нас не е виждал как расте цикория. Онова тъй често срещано, малко неугледно полско растение с нежни сини цветчета, срещано по слънчевите поляни,  край селските пътища, дори и в малката градинка зад блока.


Важно е, обаче, да се прави разлика между сортовете цикория. Има два вида: салатна и обикновена. Първият расте в средиземноморските страни, като листата му се ползват в кулинарията.

 

Обикновената цикория (позната на народа още като синя жлъчка или синчец) често бива приемана като плевел. Заблудата е там, че именно тази тревичка, подобно на "плевела" тученица, притежава множество уникални лечебни свойства.

 

Описание


Цикорията е тревисто многогодишно растение с височина до 120 см. и месест вретеновиден корен. Стъблата са ръбести, изправени, а цветовете - с форма на езиче и ярко сини на цвят (рядко розови или бели).


Използват се стръковете  и корените, извадени през есента. От корените на билката се приготвя заместител на кафето, познат още от древността.


Състав и полезни свойства


Коренът от цикория съдържа до 60% инулин (вещество, способстващо подобряване обмяната на вещества в организма и нормализиращо дейността на храносмилателната система), 10-20% фруктоза, гликозид интибин (често употребяван във фармацевтичната промишленост), каротин, витамини от група  B (B1,B2, B3), витамин С, макро- и микроелементи (Na, K, Ca, Mg, P, Fe и др.), органични киселини, дъбилни вещества, пектин, белтъчини , смоли.


Инулинът - главният компонент в корена на цикорията, е храна за бифидобактерите. Те живеят в нашия чревен трактат и ни защитават от патогенни въздействия. Благодарение на инулина, броят на полезните бактерии се увеличава, а имунитетът се засилва. Поради гореспоменатите характеристики, инулинът силно се препоръчва  на хора с нарушена дейност на храносмилателната система.


Въпреки че е сладък на вкус заради инулина, коренът от цикория не съдържа захари и за това е позволен за болните от диабет.


В медицината цикорията се употребява заради антисептични и противовъзпалителни свойства: още от древни времена  растението е било използвано в народната медицина за лекуване на рани, възпрепятстване развитието на възпалителни процеси.

 

Настойка или отвара от корен на цикория подобряват апетита, храносмилането, и също така успокояват нервната система. Освен това, подобна напитка разтваря камъните в бъбреците, засилва обменните процеси и кръвооросяването в черния дроб.

 

Цикорията се ползва за лечения на стомашни и чревни язви, дисбактериоза, гастрит, запек, депресия и др.

 

Поради сравнително високото съдържание на желязо и калий, това чудотворно растение подобрява работата на сърдечно-съдовата система. Редовната му употреба нормализира дейността на сърцето, разширява кръвоносните съдове и изхвърля ''лошия'' холестерол от кръвта.

 

Също така, билката се явява лекарствено средство против атеросклероза, тахикардия, анемия и др.


Цикорията като здравословна алтернатива на кафе


Пием чай и кафе предимно за да се ободрим, което се дължи на съдържащия се в тях кофеин. Това вещество рязко повишава тонуса на кръвоносните съдове и се счита за полезно за здравите хора.

 

Но за някои болни кофеинът е крайно непрепоръчителен. Преди всичко, той е много опасен за хипертониците, понеже може да предизвика хипертонична криза. Освен това, кофеинът нарушава сърдечния ритъм и учестява сърцебиенето, което също носи своите рискове.

 

Цикорията е лишена от всички тези недостатъци на въпросните традиционни напитки.
Тя има подобен ободрителен и общоукрепващ ефект върху организма, но същевременно не съдържа кофеин, не повишава кръвното, не предизвиква сърдечна аритмия. Това прави билката разрешена за всички възрастови групи и повечето здравословни състояния.


Цикория за отслабване

 

Напитката от цикория е популярно средство за отслабване. Въпреки че не трябва да се разчита само на нея и да се очаква незабавен резултат.

 

Растението се използва като хранителна добавка, която ускорява процеса на стопяване на излишните килограми. Вълшебната билка е отлично помощно средство при разнообразни физически натоварвания и ограничаването приема на храна.
Цикорията има диуретичен и топящ мазнините ефект. Това възстановява баланса на течности в организма и спомага изхвърлянето на шлаки.

 

За постигане на оптимален ефект, напитката от цикория трябва да се консумира най-малко половин час преди хранене. Нейният леко горчив вкус потиска вкусовите рецептори и ускорява процеса на засищане.

 

Препоръки


За приготвянето на напитка се разтварят 2 чаени лъжички суха, мляна цикория в една чаена чаша топла или студена вода.

 

Важно е да се употребява само качествена цикория, която има съответния сертификат, иначе има риск продуктът да е изгубил гореописаните си качества.

 

Опаковката или контейнера за съхранение задължително трябва да са херметични, понеже цикорията много добре абсорбира влага.


Противопоказания

 

Противопоказанията на цикорията не са много.

 

Продуктът не трябва да се приема успоредно с антибиотични препарати, понеже може да забави усвоението им.

 

Също така цикорията не е препоръчителна за хора, страдащи от разширени вени, хемороиди, такива със спазми на дихателната система (например астма).

 

Билката е богата на витамин С, така че ако е налична алергия към аскорбиновата киселина или консумацията на цитрусови плодове и кисели храни, е непрепоръчителна. Преди употребата на цикория се консултирайте с лекар.

Рецепти