Рукола - зеленото чудо
от Kulinar.bg
Полезните антиоксиданти, фитонутриенти, витамини и минерали преливат от нея

Руколата е богат на хранителни вещества зеленолистен зеленчук, който има средиземноморски произход.

 

От едно семейство е с карфиола, зелето, броколите и има близки полезни свойства със спанака.

 

Младите листенца са сладникави, с ядков аромат, а големите имат по-силен и лютив вкус.

 

Както повечето зеленолистни и руколата е изключително ниска като калорично съдържание. 100 грама от свежите листенца носят само 25 калории.

 

По друг начин стои въпроса с полезните и незаменими антиоксиданти, фитонутриенти, витамини и минерали, от които руколата прелива.

 

Руколата е богат източник на фито елементи, които противодействат на канцерогенните ефекти на естрогена и по този начин предпазват от рак на простатата, дебелото черво, шийните прешлени, яйчниците.

 

Също така, съдържа съединения, които имат антибактериални и антивирусни свойства.

 

Фолиевата киселина изобилства (97 мг или 24% на 100 гр), което я прави подходяща за майки в период на зачеване, поради превантивния ефект срещу малформации на плода.

 

Зелената салата е страхотен източник на витамин А, който заедно с флавоноидите в зеленолистните растения предпазва от рак на кожата, белите дробове и устната кухина.

 

Но това не е всичко. Руколата съдържа много витамини от В комплекса и витамин С, който е силен, естествен антиоксидант, предпазва от скорбут, инфекции, повишава имунитета.

 

Витамин К е следващият жизненоважен витамин, с който ще ви зареди. Той има важна роля в изграждането и поддържането на костите, както и спира нарастването на невронални увреди, което го прави подходящ при лечение на болестта на Алцхаймер.

 

Накрая, можем да добавим само, че руколата е богата и на желязо, калций, калий, манган и фосфор. Страхотен букет от полезни вещества, нали?

още по темата
Рецепти