Ругалах - еврейска традиционна рецепта
Близка до френския кроасан и виенската кифла

Неделя сутрин е време за нещо вкусничко за закуска. Имате ли идея какво да си приготвите? Ако не, се надяваме да ви вдъхновим с историята на едно много вкусно тестено изделие, част от традиционната еврейска кухня.

 

Името на тестеното изделие е ругалах (Rugelach). Тъй като статията е преводна от английски език, предварително се извиняваме, ако сме допуснали грешка при превода на името на рецептата и приемаме корекции в тази посока.


Рецептата е характерна за кухнята на Ашкенази (евреите, населили Централна и Източна Европа).


Традиционната рецепта за ругалах се прави във формата на полумесец. Тестената основа се завива около плънката, подобно на кроасан. Някои източници посочват, че френският кроасан и еврейският ругалах имат общ корен, който води към традиционните виенски кифли. Но това е по-скоро една градска легенда, за която няма достатъчно доказателства. Тъй като нямаме способностите на Шерлок Холмс, оставяме тази тема на заден план.


Еврейският ругалах може да се направи с пълнеж от заквасена сметана или крема сирене, но съществуват и варианти без млечни продукти. Те могат да се консумират с/след ястие с месо и така ще бъдат напълно според еврейските изисквания за хранене (kosher).


Рецептите за ругалах, които се приготвят с крема сирене, са най-новите. Вероятно повлияни от американската кухня, докато тези с жива мая и заквасена сметана, са доста по-стари. Ругалах може да се направи и със сладък пълнеж от шоколад, стафиди, канела, марципан, орехи, маково семе, плодове и др.


Ругалах е традиционно ястие, което евреите хапват по всяко време на годината. Въпреки факта, че ястието не е пържено в олио, е традиционно за Ханука.


Името идва от идиш (езикът на евреите от Източна Европа). Някои смятат, че коренът е "ругал", което означава "кралски, царски" и е препратка към вкуса на тестеното изделие.


Може би всеки трябва да прецени сам за себе си до колко вкусът на ругалах е царствен и заслужава ли подобно определение.


Предлагаме ви една рецепта, с която да опитате вкуса на традиционната еврейска рецепта.

Рецепти