Панетоне - хлябът на Тони
от Kulinar.bg | 12 декември 2018
Вкусният италиански хляб, който ние оприличаваме повече на козунак

Когато една вкусна рецепта, предавана по традиция през вековете, е придружена с романтична история, няма как да не прикове вниманието ви, поне с мен така се случва. Такава е историята на италианския коледен хляб панетоне.

 

За нас той повече прилича на козунак, някои го наричат просто сладкиш. Това не е чак толкова важно, важен е прекрасният вкус на панетоне и романтичната му история.

 

Панетоне буквално преведено от италиански означава "хлябът на Тони", а Тони е дворцовият хлебар на властващата през 15 век фамилия в Милано Сфорца. Момчето било влюбено до уши в най-младата наследница на Сфорца и всячески се опитвало да я впечатли. Сервирал какви ли не произведения на пекарското изкуство, но тя все така оставала равнодушна.

 

Един ден Тони получил заповед от херцог Сфорца да приготви вкусен хляб. Тони започнал както обикновено, направил закваската за хляба, но я забравил, на сутринта тестото почти било излязло от съда. Той се паникьосал и съборил в него от равта две купички със стафиди и малко захаросани плодови кори.

 

Вече било късно да приготвя нов хляб, затова Тони изпекъл сбъркания хляб, поръсил го леко с пудра захар и го сервирал на фамилията. Не само, че не бил обезглавен, а тази рецепта станала любима на херцог Сфорца. Е, не знаем какво е станало с любовта на младия хлебар, но поне е запазил главата си, а и е оставил една от най-вкусните италиански рецепти.

 

Не казвам коледни умишлено, защото тези сладкиши, могат да се хапват по всяко време на годината. Както, впрочем, може да се радваме и на щолена не само през декември, въпреки, че и двете се появяват на пазара по това време на годината.

 

Но пък вие можете да се опитате да си приготвите панетоне у дома.

 

Днес има разнообразни пълнежи и вкусове на панетоне: могат да се добавят сушени плодове, ядки, шоколад и т.н. Може би определена като оригинална рецепта най-често ще срещнете тази със захаросани плодове и стафиди. Но панетоне е вкусен с всякакъв пълнеж. Формата на панетоне е неговата запазена марка – цилиндрична в основата си, апетитно излязла от формата, образувайки купол.

 

Обикновено пухнавият панетоне се сервира нарязан на високи вертикални филии. В някои райони на Италия се сервира с "крема ди маскарпоне" - крем от сирене маскарпоне, яйца, понякога с добавени сушени или захаросани плодове, смесен с малко ароматен ликьор амарето. В някои рецепти маскарпонето, може да се замени с крем Забайоне.

 

Е, сега вече наистина много ни се хапва този вкусен италиански хляб.

 

Панетоне е придобил широка популярност и извън пределите на Италия. Вкусният хляб се приготвя и в Португалия, Перу, Бразилия, Аржентина, Франция, Германия и Швейцария и др. Затова може да се срещнат толкова разнообразни рецепти, защото всеки регион е добавил нещо от себе си, но обзалагаме се, че е много вкусен всеки един от тях.

 

Рецепти