Ройбос - червената африканска магия
от Kulinar.bg
Чай, който е чудесен и в изстуден вариант

Ако сте любители на чая, със сигурност сте запознати с вълшебния африкански червен храст Ройбос. Той действа успокояващо на нервната система и е с невероятен вкус и аромат.

 

Тъй като навлизаме в сезона на разхлаждащите напитки, подходящ е за консумация и в студен вариант.

 

Освен това, в специализираните магазинчета ще откриете чудесни комбинации между ройбос и различни плодчета, много подходящи за направата на студен чай у дома.

 

А знаехте ли, че ройбосът принадлежи към семейство Бобови? Храстът се отглежда само в малък регион в Западен Кейп, Южна Африка.

 

Обикновено листата на растението се оксидират, процес, който води до получаването на специфичния червен цвят, придружен от характерния вкус и аромат.

 

Всъщност неоксидиран, зелен ройбос също се произвежда, подобно на технологията на зеления чай, но процесът е доста по-скъп и затова е по-рядко срещан.

 

В родината му чаят е нещо съвсем типично, сервира се както се сервира черен чай – с мляко и захар на вкус. Може да бъде овкусен с парче лимон и с мед, вместо захар.

 

Напоследък популярна става напитката "червено еспересо", която представлява именно силно концентриран ройбос, приготвен по метода на еспресото.

 

Научните изследвания, направени върху животни, доказват, че ройбосът има страхотни антиоксидантни и имуностимулиращи действия.

Рецепти