Радикио или италианска цикория
от Kulinar.bg
Полезен и красив зеленчук за различни ястия

Радикиото е листен зеленчук, известен още като Италианска цикория. Растението трае през цялата година, листата му обикновено са бяло-лилави.

 

Има леко тръпчив и горчив вкус, който понамалява, когато бива изпечено или приготвено на грил. Хората са използвали радикио още от древни времена.

 

Зеленчукът е включен в енциклопедията "Естествената история", дело на римски автор.

 

Той твърди, че радикио пречиства кръвта и помага при безсъние. Модерното отглеждане на зеленчука започва в Трентино и Венето, региони на Италия, но тъмно червеното радикио, каквото е познато днес, започва да се отглежда през 1860 година от белгийски учен.

 

В Италия, където зеленчуците са особено популярни, обикновено се консумира, приготвено на грил, полято със зехтин, или като съставка на някои ястия, като ризото, например.

 

В САЩ набира все по-голяма известност, но сега се яде най-вече в суров вариант в различни салати. Както всички видове цикория, ако е отгледано правилно, корените на радикио могат да се смесват с кафе.

 

 

Може да се сервира още с паста, като пълнеж на щрудел или като част от тапенаде. Радикио расте през цялата година, но дава най-добри резултати през пролетта и есента.

 

Добре е да се полива често, но не обилно. Зеленчукът е изключително полезен и се препоръчва за хората на по-строги хранителни режими.

 

Понижава нивата на холестерол в кръвта, укрепва костната система, нискокалорично е и действа положително при отслабване.

 

Рецепти