Пролетен режим на хранене
от Kulinar.bg | 25 май 2015
Или какво да включим и какво да изключим от менюто

Говорим доста често на тема разтоварване и прочистване на организма.

 

Но нека сега си кажем обобщено как стои въпроса с препоръчителните храни и тези, които е добре да изключим, за да се настроим на пролетно-лятна вълна в хранително отношение.

 

На първо място калориите – тях трябва да намалим, тъй като не са ни необходими толкова, колкото през зимния период.

 

Стомашно-чревният тракт е уязвим през това време на годината. Съветите на диетолозите са да приемаме по-леки храни.

 

Месото и рибата трябва да се намалят. Но това, разбира се, не бива да се разбира като тотално изключване на месото. Такива драстични мерки не са нужни. По-скоро трябва да се изключат колбасите, преработените меса, пушените меса. И да се включат пуешкото, заешкото и агнешко.

 

Мазните и пържени храни естествено трябва да се изключат и на тяхно място да се увеличат пресните плодове и зеленчуци.

 

Газираните напитки също трябва да изключат от менюто, особено подсладените.

 

Прекалено сладките храни също не са добра идея, не само през пролетта, но и по принцип. Затова сега имаме чудесен повод да ги откажем. Можем да ги заменим с фурми или други сушени плодове. Това е един лесен начин да заместим сладкишите по здравословен начин. 

 

Кълновете е другото, което е добре да присъства на масата. С тяхна помощ ще се енергизираме, ще получим необходимата доза витамини, ще регулираме процесите на метаболизиране.

 

И нещо за пиене – сок от бреза. Отново много полезен за храносмилателните процеси. А има ефект и върху сънливостта, причинена от пролетна умора. Сокове от коприва и глухарче. Полезни за правилната обмяна на веществата.

 

И накрая една препоръка от специалистите – преработената храна също трябва да сведе до минимум. Хапвайте всякакви храни, които нямат нужда от топлинна обработка.

 

 

снимка: youtube/сушени плодове

Рецепти