Киселец за здраве и в помощ при пролетна умора
от Kulinar.bg | 14 април 2016
За полезните свойства на киселеца

Има едно много добро средство за справяне с пролетната умора – киселецът.

 

Нека първо да си припомним за какво е полезен киселецът – подобрява завишените нива на холестерол, нормализира апетита, стимулира обмяната на веществата, добрата работа на черния дроб и жлъчката.

 

А знаем, че те са важни за правилната преработка на храната. Затова е изключително важно да хапваме вкусния киселец честичко.

 

Да, повечето хора, особено в детска възраст, мразят зелените зеленчуци. Но направете всичко възможно да накарате детето да хапва киселец, тъй като от малко трябва да си създаде навик за консумацията му.

 

И сега нека се върнем на въпроса с пролетната умора. Колкото и да е полезен е добре да кажем, че киселецът трябва да присъства на масата ни само 1 път на седмица. В зеленото растение има оксалова киселина, която е противопоказна за хора, които страдат от гастрит, колит, подагра и жлъчнокаменна болест. Ако искате да намалите евентуалното му противопоказно действие, тогава е добре да готвите само младите му листа.

 

Киселецът има силно тонизиращо действие, което може да се справи със симптомите на пролетна умора.

 

В нашата част от света пролетната умора обикновено настъпва между средата на март и средата на април и се изразява в обща отпадналост, независима от количеството сън, чувствителност към промени в климата, замаяност, раздразнителност, главоболие, понякога болки в ставите и липса на мотивация. 

 

Сенната хрема е една от най-разпространените пролетни алергии. Причинител са малки частици във въздуха (най-често полените), които вдишваме през носа и устата.

 

Ето и как можем да комбинираме киселеца с други хранителни продукти, за да успеем да се порадваме още повече на неговите свойства.

 

Пресните салати могат да включат в състава си младите листа на киселеца. Комбинирайте ги с варени яйца и подправете с малко зехтин. Можете да сложите и други зеленчуци – рукола, къдрава салата, копър, спанак и коприва.

 

С участието на киселец – можем да направим и чудни плънки за омлет, рула, запеканки и сандвичи.

 

Киселецът не трае продължително готвене, не повече от няколко минути.  

Рецепти