Примерна диета без глутен
от Kulinar.bg | 30 юни 2014
На д-р Шиам Сингха

Много се изписа относно вредата на глутена.

 

Но едно е сигурно, трябва да бъде установена глутенова непоносимост, за да преминем към тотално изключване на продукти, в чийто състав влиза той.

 

И ако това се налага от лекарско предписание, тогава можем да се възползваме от една диета без глутен, която намираме в книгата Шиам Сингха.

 

Знаем ли какво е цьолиакия и как да се лекуваме?

 

Глутенът е протеин и се намира в пшеницата и ръжта. Тези две зърнени храни и продуктите, направени от тях, трябва да се избягват (пшеично брашно, соленки, ечемик, торти, пасти, бисквити, гриз, грухана пшеница, овесени ядки).

 

Най-подходящите храни са просо, див ориз, царевично брашно, саго, оризови бисквити, корнфлейкс, яйчен прах, тапиока, корени от арарут.

 

Безглутенов хляб и бисквити се продават в повечето магазини за здравословни храни.

 

Трябва да приемате следните храни ежедневно в умерени количества, за да бъде диетата ви балансирана: прясно месо, риба, сирена, яйца, пресни плодове и зеленчуци, масло, тофу, кълнове.

 

Когато можете, използвайте слънчогледово и шафраново олио за салати и готвене. Когато пържите, използвайте мазнината само веднъж. Олиото се окислява след като е готвено в него вече веднъж, следователно става вредно.

 

Информацията е от книгата "Храненето като лечение" на ИК "Изток-Запад"

 

Рецепти