Празничен сладкиш за Гергьовден
от Симона Иванова | 05 май 2015
Нещо по-различно

Наближава още един много ценен в България християнски празник - Гергьовден.

 

Празниците са времето, в което отделяме повече време за семейството си. Времето, в което искаме да "поглезим" близките си и да им сготвим всякакви вкусни нещица.

 

И тук малко се получава едно разминаване - в кухнята ли да прекараме времето си, или някъде със семейството си.

 

Затова искаме да ви предложим един доста бърз десерт, с който приятно да изненадате близките си.

 

Обикновено вече и навън времето е доста хубаво и някак предразполага за един празничен обяд сред природата. Ако и вие сте се спрели на този вариант, за отпразнуване на деня, предложението ни със сигурност ще ви хареса.

 

Защото при този сладкиш не видът е важен, а вкусът. Може да го приготвите от предния ден, да го вземете с тавичката, в която сте го пекли, или да го прехвърлите в кутия.

 

Този сладкиш се яде буквално с лъжици от съда, в който е, така че няма никакво значение как ще го сервирате. Представихте ли си вече - пикник сред природата, зеленина навсякъде, а вие и любимите ви хора хапвате пудинг от голяма купа :)

 

Ако тази картина ви носи приятни емоции, вижте как да си направите хлебния пудинг, сплотяващ семейството (около ... купата). 

 

Продуктите, които са ви нужни:

 

За пудинга:

 

8 филийки хляб, нарязани на кубчета

1/2 ч.ч. стафиди

2 ч.ч. прясно мляко

1/4 ч.ч. масло

2 яйца, леко разбити

2 пакетчета ванилия 

1/2 ч.л. индийско орехче

 

За заливката:

1/2 ч.ч. масло

1/2 ч.ч. бяла кристална захар

1/2 ч.ч. кафява захар

1/2 ч.ч. сладкарска сметана

2 пакетчета ванилия 

 

Ако желаете, можете да използвате и домашен хляб за тази рецепта. Вижте колко лесно може да си приготвите хляб.

 

Приготвяне:

 

За пудинга - загрейте фурната на 180 С. В купа смесете кубчетата хляб и стафидите. 

 

На средна температура в тенджера загрейте млякото и маслото, докато маслото се разтопи. Това отнема около 4-7 минути. След като се загреят достатъчно, изсипете ги при хляба и стафидите и оставете да престоят така 10-тина минути.

 

Добавете всички останали съставки за пудинга (яйцата, ванилията и индийското орехче) и разбъркайте добре. Печете около 40-50 минути. 

 

За заливката - добавете всички продукти, без ванилията, в тенджера. Гответе на средна температура, докато се сгъсти, като разбърквате от време на време. 1-2 минути след като сместа започне да ври, свалете от котлона и добавете ванилията. 

 

Можете да залеете пудинга със заливката или да я сервирате в отделна купичка, така че всеки сам да си слага.

 

Вече сме ви показвали какво може да правите със стария хляб, а този десерт е поредното предложение в списъка ни.

 

Вижте и нагледно колко лесно се прави този прекрасен десерт. 

 

Рецепти