Домашен хляб за нула време
от Kulinar.bg | 26 май 2014
Вижте как става работата

Домашно приготвеният хляб е несравним, независимо от това дали ще се омеси на ръка и ще се изпече във фурната или ще се използва машина  за хляб. Вкусен е, безспорно, но пък отнема време. Има обаче един начин, който ще ви спести часовете, необходими за приготвянето на хляба.

 

Единственото нещо, което трябва да направите, е да приготвите голямо количество тесто за една-две седмици напред. Самото му замесване няма да ви отнеме повече от 15 минути. Всеки път, когато искате да си изпечете хляб, просто откъсвате парче от тестото и го оформяте. Оставяте го да си почине за няколко минути и го прибирате на топло във фурната, за да се изпече.

 

Самото изпичане на хляба отнема между 30 и 60 минути, но тях не ги броим, тъй като, докато хлябът се пече, можем да свършим куп други кулинарни неща. Като да нарежем салата, да запържим пресни картофки в масло, да забъркаме домашен крем или пък да изгледаме няколко полезни кулинарни клипчета!

 

Но да се върнем на хляба. Ако го печете в края на деня, след вечеря, той ще бъде пресен и мек за следващия ден. Хубавото на настоящия "трик" е, че можете да си изпечете хляб дори сутрин, преди да сте започнали с ангажиментите си. За да не чакате да си "почива", можете да го извадите от хладилника преди да си легнете. На другата сутрин ще са ви необходими няколко минути, колкото да го оформите. Докато се пече, ще сте приключили със сутрешния тоалет.

 

Можете да използвате рецептата за хляб на Люба Грънчарова като ориентир и да увеличите количеството на продуктите спрямо броя хлябове, които искате да получите. Съхранявайте тестото в хладилник, добре покрито с фолио.

 

500 гр. брашно тип 500

 

прясно мляко или вода 250-300 грама

 

1 ч.л. сол

 

1 ч.л. захар

 

зехтин или олио - 4 с.л. (може и без мазнина)

 

1 пакетче суха мая

Рецепти