Повече няма да си купувате готови есенции!
от Kulinar.bg | 09 ноември 2017
Направете си ги у дома

Есенциите, които ползваме най-често в готвенето са ванилова, цитрусова и бадемова. Наистина някои сладкиши са немислими без тези 3 аромата. Ползваме ги наистина много често.

 

Но вече все повече се говори за вредата от тях – направени са по химичен път, в тях няма никаква ванилия, просто вредни аромати, които я наподобяват и т.н.

 

Ако и у вас са се "родили” същите съмнения, тогава нека си направим домашни есенции, за да сме уверени в съдържанието им.

 

Екстракт от ванилия

 

60 г ванилови шушулки

470 мл водка

 

Нарежете шушулките на парчета и ги накиснете в съд, в който сте сложили водката. Най-добре да е стъклен буркан. Оставете така за 1 месец. Разклащайте всеки ден буркана. С времето цвета и аромата стават все по-наситени. Съхранявайте на студено и тъмно място.

 

Есенция от лимон 

 

1 лимон

1 лъжичка захар

½ чаша водка

 

Настържете кората на лимона. Сложете в стъклен буркан, заедно със захарта и водката. Оставете за 1 месец. След като това време изтече, прецедете през марля екстракта. Съхранявайте на тъмно и сухо.

 

youtube.com 

 

Екстракт от бадеми

 

12 бр белени сурови бадеми

470 мл водка

 

Нарежете ядките и ги сложете в буркан с водката. Затворете буркана. Разклащайте буркана по един път на ден в рамките отново на месец.

 

А ето и къде можете да опитате новите си произведения: 

 

 

Бабка (Полша)

 

Млечен сладкиш с круши

 

Фъстъчени сладки с шоколад

Рецепти