Направи си сам: Бадемова паста за всякакви десерти
от Kulinar.bg | 18 февруари 2014
Ще се изненадате приятно от кулинарните й приложения

Бадемовата паста е продукт, който се използва в направата на най-различни десерти и печива в много национални кухни. Използва се широко в Скандинавия.

 

В Швеция например се използва в приготвянето на бисквити и мъфини, както и като пълнеж в традиционни за пролетта тестени изделия, познати като semla.

 

Бадемовата паста се приготвя бързо и лесно в домашни условия. Ще са ви необходими хубави бадеми, възможно най-пресни.

 

Необходими продукти:

 

250 грама захар

 

¼ ч.ч. мед

 

100 грама вода

 

500 грама бланширани цели бадеми

 

¼ ч.ч. масло (около 50 грама)

 

Начин на приготвяне:

 

В тиган смесете захарта, меда и водата и оставете да кипне хубаво. Поставете бадемите в кухненски робот и смелете на едри парчета. Махнете врящата смес от котлона и я излейте върху бадемите. Блендирайте до гладка смес. Може да отнеме повече от 10 минути, в зависимост от мощността на робота.

 

Ако сместа се окаже много гъста и роботът се затруднява, можете да добавите малко сироп от вишна към нея (около 50 грама).

 

Сиропът се добавя внимателно и постепенно, а когато роботът заработи нормално, спрете с блендирането. Имайте предвид, че качеството на бадемовата паста зависи от консистенцията й.

 

Готовият продукт увийте с прозрачно фолио и изчакайте да изстине. Когато сте готови да използвате пастата, прибавете към нея маслото. То ще я направи по-гладка и не толкова лепкава.

 

Ако сте готови да експериментирате, предлагаме ви ето тази рецепта за кроасани с шоколад и бадемова паста.

Рецепти