За да водим здравословен живот е нужно не само да живеем активно, да спортуваме, но и да се храним правилно и да избягваме вредните храни, нали така?
Но ако решим друго и се отдадем за малко на "забранения плод", няма страшно. Дори и да е само за един ден, организмът има нужда и той да бъде поглезен с нещо вкусничко, защото в някои случаи борбата с калориите изтощава повече и има обратен ефект върху организма. Най-важното е да се спазва "златната среда" и да не се ограничаваме до крайност от някои кулинарните изкушения.
Все пак, ако не сте съгласни и държите да спазвате стриктно философията на здравословния живот, ви предлагаме една нестандартна идея, много подходяща и за летните месеци, когато, като цяло, не е хубаво да наблягаме на тежките храни – пица "Маргарита" с блат от тиквички.
Това е подходяща и здравословна алтернатива на традиционния тестен блат. Отделно самите тиквички са изключително полезни и нискокалорични. Препоръчват се на хора с проблеми с храносмилателната система, както и на диабетици, заради ниското съдържание на захари и целулоза.
Необходими продукти:
За блата:
4 чаши настъргани и нарязани тиквички
1 разбито яйце
½ чаша фино настъргана моцарела
5 супени лъжици бадемово брашно
3 с.л. фино настърган пармезан
1 ч.л. изсушен риган
½ ч.л. чесън на прах
щипка сол
За соса:
1 консерва с нарязани на дребно домати
1 с.л. зехтин
2 смлени скилидки чесън
½ ч.л. италианска подправка (комбинация между босилек, риган, мащерка)
сол и пипер за вкус
За пълнежа на пицата:
100 г моцарела, нарязана на парченца
10-15 големи пресни листа от босилек
Начин на приготвяне на вкусната пица Маргарита с блат от тиквички:
pinterest/kalynskitchen.com
Загрейте фурната до 230 градуса.
Настържете тиквичките с ренде или ги нарежете на едро в блендер, след това ги нарежете, за да станат малки ленти тиквички. Поставете ги в пластмасова купа и ги пъхнете в микровълнова печка на висока степен за около 5 мин. Изцедете ги с гевгир върху кухненска кърпа. Оставете тиквичките да се охладят.
Докато се охлаждат, започнете да приготвяте доматения сос. Изцедете доматите с гевгир. В това време нарежете чесъна. Нагорещете наполовина зехтина в малък тиган и задушете чесъна.
Добавете изцедените домати и италианската подправка. Варете на слаб огън, докато блата стане готов. (Преди да използвате соса, разбъркайте остатъка от зехтина и периодично добавяйте солта и пипера.)
Изстискайте тиквичките, когато се охладят, и ги поставете в съд. Добавете настърганата моцарела, бадемовото брашно, пармезана, ригана и чесъна на прах, разбитото яйце и солта и бъркайте.
Напръскайте със зехтин или с незалепващ спрей хартия за печене и разделете сместа за блата на две (за да се получат 2 блата). Натиснете с ръце двете половини тесто, докато придобият кръгла форма, като внимавате да не станат прекалено тънки блатовете. Изпечете ги върху плоча за пица или пещ около 12-13 мин, докато се втвърдят и придобият кафеникав цвят.
Полейте поравно всяка половина със сос, после покрийте с листата босилек и парченцата моцарела. Върнете пиците да се пекат за около 5 минути, докато се стопи сиренето.
Сервирайте ги топли.