Здравословна пица със спанак и боб
от Симона Иванова | 06 април 2015
Много вкусна и лесна за направа

Въпреки че изисква приготвянето на два топинга и обстоен аранжимент, тази пица със спанак и боб напълно си струва времето и усилията, необходими за приготвянето й.

 

Печеният боб и неговият типично сладко-кисел вкус допълват кремообразната структура на спанака изключително добре до достигане на перфектната консистенция.

 

Това прави тази пица балансирано хранене и вкусно лакомство.

 

Отнема по-малко от час за приготвяне на 4 пици, заедно с времето за подготовка и готвене.

 

Необходими продукти:

 

4 готови блата за пица с диаметър около 18 см, дебели около 2 см. Може да направите тестото по тази рецепта.

1 ч.ч. настъргана моцарела

 

За спаначения топинг:


 

¾ ч.ч. бланширан и нарязан спанак

½ с.л. масло

1 ч.л. зелена чили паста

1 ч.ч. сос Бешамел

сол на вкус

 

За бобения топинг:

 

¾ ч.ч. печен боб

½ с.л. масло

½ ч.ч. ситно нарязан лук

2 с.л. кетчуп

1 щипка захар

½ ч.л. чили на прах

сол на вкус

 

Начин на приготвяне:

 

За спаначения топинг – загрейте маслото в тиган с незалепващо покритие, добавете зелената чили паста и спанака и сотирайте на средна температура за около 1 миунта. Добавете белия бешамелов сос и малко сол. Разбъркайте добре и варете на средна температура за около 1 минута, като разбърквате от време на време. Разделете на 4 равни части и оставете настрани.

 

За бобения топинг – загрейте маслото в широк тиган с незалепващо покритие, добавете лука и запържете леко на среден огън. Добавете печения боб, кетчупа, захарта, чилито на прах и солта, разбъркайте добре и варете на среден огън 1-2 минути, като от време на време разбърквайте. Махнете от котлона, разделете на 4 равни части и оставете настрани.

 

За всяка пица – добавете върху блата, една част от спаначения топинг, една част от бобения топинг, поръсете с ¼ от моцарелата. Поставете върху намазнена тавичка (или застлана с хартия за печене) и печете в предварително загрята фурна на 200 С за 10-12 минути.

 

И сме готови – имаме здравословни и вкусни пици! Това е чудесен начин да накарате децата да хапнат полезни зеленчуци, тъй като са върху любимата им пица.

 

Направете си тези здравословни лакомства и сами ще се убедите колко са вкусни!

 

Рецепти