Блат за пица, направен от... карфиол
от Kulinar.bg | 27 юни 2014
За почитателите на здравословното хранене

Обичате пица, нали? Тя се е доказала като любимо световно изкушение. За съжаление, не е добре да се консумира толкова често, колкото ни се иска.

 

За щастие, има много полезна и креативна алтернатива на обикновеното тесто за пица, което ще допадне на здравословно мислещите хора.

 

Става въпрос за тесто, направено от... карфиол.

 

Необходими продукти:

 

1 ч.ч. сварен карфиол, минат през преса за картофи

 

½ ч.ч. моцарела, настъргана

 

½ ч.ч. пармезан, настъргана

 

1 яйце, разбито

 

1 с.л. подправки по избор

 

½ с.л. чесън

 

½ с.л. сол

 

Начин на приготвяне:

 

Пресовайте карфиола. Можете да използвате или преса за картофи, или кухненски робот. Идеята е да са получат съвсем малки парченца, приличащи на ориз. Внимавайте да не го разкашкате.

 

Сложете в огнеупорна купа в микровълновата за 5-8 минути (в зависимост от мощта й). Няма нужда да прибавяте вода.

 

Имайте предвид, че една голяма глава карфиол ще "даде" около 3 ч.ч. краен продукт, така че можете да приготвите повече пици наведнъж. Съответно ще трябва да увеличите горепосочените количества продукти.

 

Загрейте фурната на 230 С. Намазнете готварска хартия. В купа смесете 1 ч.ч. карфиол с 1 яйце и сирената. Прибавете подправките, чесъна и солта. Разбъркайте хубаво сместа. Получилото се "тесто" оформете като блат за пица. Не трябва да е много тънън, защото ще се получат дупки.

 

Запечете го за 15 минути. Извадете от фурната, добавете продуктите за плънка и отново запечете, да се разтопи кашкавала отгоре.

Рецепти