Перфектното доматено пюре
от Kulinar.bg | 28 януари 2015
Следвайте тези стъпки

Класическото доматено пюре може да намери различни приложения в кулинарията.

 

Например към него "посягаме", когато приготвяме сос Маринара, доматена салса, различни видове супи.

 

Не трябва да се бърка доматено пюре с доматен сос. Има няколко съществени разлики – доматеното пюре се приготвя за по-кратко време, съдържа по-малко съставки и най-вече е значително по-гъсто.

 

Трудно е да намерим прясно доматено пюре в магазините, затова решението е да запретнем ръкави и да си го приготвим сами у дома.

 

Нека заедно извървим стъпките по направа.

 

Продукти за класическо доматено пюре:

 

900 г пресни домати

 

½ чаша оцет

 

½ чаша захар

 

1 с.л. сол

 

Метод за направа:

 

Измийте доматите. Почистете ги, направете Х-виден разрез от долната страна. Така ще се сготвят по-бързо и ще се обелят по-лесно. Сложете голямо количество вода да заври на котлона. Сложете доматите и ги варете за 5-15 минути.

 

Извадете ги, когато прецените, че са готови за белене. Сложете ги в съд със студена вода, за да се пресече процеса на готвене. След което може да преминете към обелването на доматите.

 

Разрежете доматите на половинки и махнете семките. Пюрирайте с пасатор, кухненски робот или блендер. Сварете доматите с останалите продукти.

 

Те са по желание, но прибавянето им ще удължи трайността на пюрето.

 

Времето за направа зависи от сорта домати, който сте подбрали. От 30 до 60 минути ще са необходими за сваряването на доматеното пюре. На 20-та минута махнете капака.

 

Съхранявайте пюрето в чисти, добре затварящи се бъркани. Също така можете да замразите доматеното пюре.

 

Продукти за овкусено доматено пюре:

 

300 г пресни домати

 

30 мл масло

 

900 мл бульон

 

100 г кромид лук

 

100 г целина (селари)

 

 

пресен магданоз за поръсване (по желание)

 

Метод за направа:

 

Запържете целината и лука в маслото. Добавете доматите. Налейте бульона и оставете да заври. Намалете котлона и оставете да къкри. Сместа трябва да омекне.

 

Махнете от котлона, оставете да се охлади и пюрирайте. Всичко е готово.

 

На финала по желание можете да поръсите с наситнен магданоз.

 

Рецепти