Класически италиански доматен сос
от Kulinar.bg | 18 юни 2014
Всеки трябва да знае тази рецепта

Доматеният сос е базата на италианската кухня. Едно добро решение е да си го приготвите в по-голямо количество и да си го съхранявате в хладилника.

 

Доматеният сос, класическият доматен сос, се вклюва в най-различни рецепти. Използва се в много кухни, не само в италианската. Но определено тя не може да съществува без него.

 

Част от уникалния вкус на италианските ястия се дължи именно на традиционния доматен сос.

 

Добрият доматен сос е нещо, което всеки кулинар трябва да се научи да приготвя още с прохождането си в света на готвенето.

 

Това, което е много важно да се знае е, че трябва да се използват пресни и естествено узрели домати, но не прекалено меки. Презрелите домати могат да влошат вкуса на перфектния дометен сос.

 

Лукът е, така да се каже, крайъгълен камък в направата на доматения сос. Много рецепти вписват жълтия лук като най-добрия вариант, но можете да сложите и червен, сочен кромид лук. Нарежете го на тънко и го сварете, преди да сложите доматите на котлона. Така сладостта на лука ще се усеща още повече. Лукът помага за балансирането на естесвената киселинност на доматите. Оттам се получава и уникалният вкус на традиционният доматен сос.

 

В различните рецепти можете да срещнете няколко варианта за подправки. Ние харесваме босилека, но можете да овкусите и с мащерка, розмарин, градински чай или магданоз.

 

Дойде време и за мазнината. Както можете да се досетите, в соса трябва да сложим и малко зехтин, за да бъде "приказката завършена".

 

Можете да си позволите да готвите закратко доматите, само ако сте сигурни в качеството им. Киселинността на повечето домати се освобождава на около 10-тата минута, но трябва да се варят за още 30 минути, ако искате тя да се изпари. Винаги, когато приготвяме доматен сос в домашни условия, е добре да го сварим хубаво.

 

Предлагаме ви и една рецепта за доматен сос, която да използвате, за да си го приготвите в домашни условия.

 

Рецепти