Пелмени - сибирските кнедли
от Kulinar.bg | 28 септември 2015
Които ние обожаваме

Ако сега ви попитаме кое е най-известното руско ястие, вероятно ще ни кажете – пелмени. Или поне по-голямата част от вас, читателите ни, ще се сетят за вкусните пелмени.

 

И това далеч няма да е учудващо, тъй като именно с тях се свързва днес кухнята на Русия. Това са едни от най-вкусните тестени изделия, които сме хапвали. А факта, че плънката им може да бъде практически от всичко, ни кара да ги харесваме още повече.

 

Обикновено в оригинал рецепта съдържат месо или риба. Все пак Русия рибата е на почит, както знаете.

 

Има известен спор относно първоизточника на тази рецепта. Пелмените са сходни по състав и направа с кнедлите.

 

За кнедлите най-общото дефиниране е: тесто, обвиващо някаква плънка. Дотук няма разлика с пелмените. Затова не искаме да влизаме в тази полемика и да търсим оригинал на рецептата. Смята се, че са навлезли в руската кухня през Сибир. Според някои, това е бърз начин за консервиране на месо в студа на дългите сибирски зими.

 

В случая ни е важно да си кажем няколко думи за рецептата, която в наши дни е емблема на руската кухня. Без да целим да даваме исторически сведения за създаването на този род рецепти. Казваме род, защото към пелмените и кнедлите можем да добавим италианските равиоли и нещата ще загрубеят съвсем.

 

Може би трябва да свикнем с мисълта, че европейската кухня има едни и същи корени и не трябва да търсим толкова осторожно първоизточника на нещата, а просто да се наслаждаваме на вкусотиите, които са се запазили във времето. Нека приемем, че пелмените са част от разновидностите на кнедлите, които засега се свързват с украинската и полската кухни (като става дума за оригиналност).

 

Малко се отклонихме, но трябваше да направим това уточнение.

 

Връщаме се на пелмените.

 

33794

начин на направа на класически пелмени/wikipedia.org

 

Тестото им се прави от брашно и вода, понякога може да се добави и яйце/а

 

Пълнежът може да е разнообразен, както вече казахме – мляно месо от различен вид или смесена кайма от няколко вида месо, риба или зеленчукови с гъби (вместо месо), лук и ряпа. Откъм подправки, пелмените са благодатни – различни видове пипер, смесен с лук, копър и др.

 

Пелмените се пускат във вряща вода и когато изплуват на повърхността, значи са готови. 

 

Но съществува и вариант да бъдат пържени, както ги приготвят в Латвия.

 

33793

пържени палмени в квасена сметана/wikipedia.org 

 

Днес, варианти на тестените изделия с плънка се правят по целия свят. И това, ние поне, си обясняваме факта, че няма народ, който да не хареса вкуса на вкусна плънка, обгърната от тесто. Ами то просто няма какво да не му харесаме...

 

Ето и някои от любимите ни рецепти, за да не сме голословни, време е за готвене :)

 

пелмени Урал                                                                        грузински кнедли Кинкали

пелмени                                                                      полски кнедли с квасена сметана

Рецепти