Паниран карфиол, ама цял!
от Kulinar.bg | 06 август 2014
Перфектната рецепта за всякакви случаи

Има рецепти, които просто не можем да подминем. Красиви са и презентират ястието чудесно, вкусни са, което несъмнено изтъква кулинарните ни качества, и очароват всички с идеята, че са трудни.

 

А не са! С подобни рецепти блесваме като перфектни готвачи, а истината си я знаем само ние – колко малко усилия се изискват.

 

Панираният цял карфиол несъмнено е сред тези предложения, с които се хвалим, когато ги направим.

 

Изглежда като кулинарен шедьовър и вкусът му е наистина добър. А времето за приготвяне също е за хвалба – по-малко от един час.

 

Панировката на карфиола е с кисело мляко, което прави ястието хрупкаво отвън и меко отвътре. Пробвайте и вие!

 

Необходими продукти:

 

1 глава карфиол

1 с.л. зехтин

1 ½ ч.ч. кисело мляко

1 лимон – кората и сока

2 с.л. лют пипер

1 с.л. кимион

1 с.л. чесън на прах

1 с.л. сол

1 ч.л. черен пипер

 

Начин на приготвяне:

 

Загрейте фурната на 200 градуса.

 

Изчистете карфиола от излишните листа. Подрежете стъблото, за да може зеленчукът да стои прав и да се изпече по този начин.

 

В купа смесете киселото мляко, лимоновата кора, лимоновия сок, лютия пипер, кимиона, чесъна на прах, кърито, солта и пипера.

 

Потопете карфиола в сместа и го оваляйте целия. Ако не можете да стигнете до всяка една точка, използвайте четка.

 

Сложете карфиола върху тава, покрита с хартия за печене.

 

Печете в загрятата фурна, докато коричката стане златиста, около 30-40 минути.

 

След като извадите карфиола от фурната, го оставете да се охлади за 10 минути, преди да го нарежете.

 

Карфиолът става наистина красив и много вкусен!

Рецепти