Опитвали ли сте паниран сладолед?
За тези от вас, които не са, вероятно звучи леко шокиращо, но вкусът определено си заслужава.
Може би се чудите как може сладоледът, който е студен и се топи бързо, дори на стайна темпратура, да премине през горещото олио и все пак да остане цял, за да има и примамлив вид, освен уникален вкус.
С няколко думи иска се много бързина и сръчност. Но освен тези умения се налага да узнаем и точния метод за приготвянето му. А ние ще направим точно това – ще го разкрием пред вас.
Започнете с оформянето на топките сладолед. Наредете ги в тава, чиния или голямо плато, в зависимост от това колко порции приготвяте. След това ги сложете в камерата на хладилника или фризера.
Важно е да са силно замразени, за да може да се работи с тях по-лесно.
През това време сложете много ситно натрошен корнфлейкс в една купичка и разбити яйца в друга.
Когато сладоледът е добре замръзнал, го извадете и оваляйте в корнфлейкса, върнете го за 30 минути в камерата.
Извадете го, след като изтече това време, и оваляйте всяка топка в яйцата и отново в корнфлейкса. Отново сложете в камерата, но този път за 1 час.
Това се прави тъй като от топлината на ръцете ни, сладоледът се топи много бързо. Сложете голямо количество олио в дълбок тиган на котлона, оставете да се загрее добре.
Проверете дали е готов, като пуснете една малка троха хляб. Ако започне веднага да се пържи, значи можем да преминем към панирането на сладоледа.
Извадете го от фризера или камерата, пуснете го в тигана и запържете за 20-30 секунди. Достатъчно, за да се запържат яйцата, а сладоледът да остане студен във вътрешността.
Ако приготвяте повече порции, изваждайте от камерата толкова, колкото можете да сложите в тигана, иначе рискувате да се провалите, сладоледът няма да чака. Сервирайте с плодове или сироп по желание.
А в това видео можете да видите нагледно как се прави паниран сладолед, за да не сме голословни.