Палачинково тесто за чудни френски палачинки
от Люба Грънчарова | 04 януари 2014
Изкусителна рецепта за закуска през уикенда

Трудно ще се открие човек, който да каже "не" на майсторски приготвените домашни палачинки.

 

Сигурно поради тази причина, то е най-популярното и най-често приготвяно тесто.

Но и при него има някои тънкости, които е добре да знаете.

 

Палачинките могат да се направят както с мляко, така и с вода.

Когато са с мляко, са по-еластични и сочни, а с вода стават по-жилави.

Когато сложите мазнина в тестото, не е необходимо непрекъснато да намазвате с масло /олио/ тигана.

За една доза, с която се правят 9-10 палачинки, са необходими следните продукти:

 

яйца - 3 броя


брашно - 1 чаена чаша


прясно мляко - 500 мл.


масло или олио - 40 мл.


щипка сол

 

19641

Източник: Люба Грънчарова

 

Начин на приготвяне:


Разбийте с миксера яйцата, добавете разтопеното масло или олиото, прибавете солта и брашното.

 

Добавяйте по-малко от млякото, докато стане гладка смес с  гъстотата на боза.

 

Тестото се оставя да поседи половин час, за да набъбне брашното.

Различните видове брашно се сгъстяват по различен начин.

Затова, след като  преседи тестото, ако е необходимо, се добавя още малко мляко.

 

Загрява се тигана, налива се 1 черпак от сместа, с въртеливо движение
се облива дъното на тигана и се оставя да се запече.

 

Палачинката е готова за обръщане, когато няма сурово тесто отгоре и започне сама да се отделя от тигана в краищата й.

 

Поднесете ги със сладко по избор. Ако имате домашно (например от горски плодове), ще бъде най-вкусно!

Рецепти